Nieuwe lbo-examens starten vandaag

De examenkandidaten van het lager beroepsonderwijs (lbo), die in het afgelopen schooljaar de eindstreep niet hebben behaald voor de theoretische vakken, te weten algemeen vormend onderwijs, krijgen de gelegenheid om in de periode van 23 tot en met 31 oktober 2017 de nieuwe examens af te leggen. Deze mogelijkheid geldt niet voor de afgewezen leerlingen van de praktische vakken. Alhoewel dit besluit bij velen in eerste instantie niet in goede aarde is gevallen, bleek dat dit het resultaat is van de evaluatie met de lbo-schoolleiders (volgens het onderwijsministerie). Op 25 augustus 2017 zijn de lbo-schoolleiders geïnformeerd over het nieuwe examen, waarna zij in de laatste week van september 2017 de inhaalrooster hebben meekregen om de geselecteerde kandidaten te begeleiden. In de vakantieperiode zijn er dus geen extra lessen verzorgd voor deze groep van leerlingen. In de periode van 2 tot en met 20 oktober 2017 zijn de lbo-examenkandidaten begeleid. Dit examen biedt geen herkansingsmogelijkheid. Voor de examenkandidaten, die wegens gezondheidsredenen niet in staat zijn om binnen de geplande periode het examen af te leggen, kunnen dit op de eerste 3 dagen van november 2017 inhalen. De resultaten van deze examens worden op 10 november 2017 bekendgemaakt.
Een lbo-schoolleider heeft tegenover Dagblad Suriname te kennen gegeven dat een inhaalperiode van 3 weken geen wonderen zal kunnen verrichten aan de kennis en vaardigheden van de leerlingen. “Ik was altijd tegen dit besluit. Wanneer een kind een jaar lang de tijd heeft gehad om zijn/haar best te doen, dient zo een kind het geleerde in een jaar te bewijzen en niet binnen 3 weken. Op deze manier wordt de kwaliteit verslechterd; hoe gaan wij de andere geslaagden die het regulier examen hebben behaald met deze groep kunnen vergelijken?” aldus de lbo-schoolleider. Naar zeggen van dit schoolhoofd moet het opnieuw doorlopen van het schooljaar beschouwd worden als een tweede kans om de kennis en vaardigheden aan te scherpen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!