“Supermarkt verworden tot illegale concurrentie voor bar”

Samir Gobind
Samir Gobind
De jeugdvertegenwoordiger van het district Wanica, Samir Gobind, is bezorgd over de trend die te bespeuren is bij de lokale supermarkten. Hij merkt op dat het alcoholgebruik door ‘consumenten’ op het trottoir van de supermarkten alsmaar aan het toenemen is. In gesprek met Dagblad Suriname beweert Gobind dat deze trend nare gevolgen kan hebben voor de jongeren. “Volgens de Pan American Health Organization (Paho) hebben studies uitgewezen dat jongeren, die blootgesteld worden aan alcoholmarketing, een grotere kans hebben op het versnellen van het alcoholgebruik.” Gobind beklemtoont daarbij dat het overmatig gebruik van alcohol een risicofactor vormt voor gezondheidsdegradaties en geweld.
Drinken alcohol in en rondom winkels is verboden
Wat de jeugdvertegenwoordiger heel frappant vindt, is dat noch de supermarkthouders noch de autoriteiten optreden tegen de ordeverstoorders. “In de vergunningsvoorwaarden van supermarkten is opgenomen dat burgers geen alcohol mogen nuttigen in en rondom de winkels. Bij de eerste of tweede aanmaning is er kans dat de vergunning wordt ingetrokken, maar dat gebeurt zelden. Het is inmiddels een doodgewone zaak geworden.” Doordat eigenaren van supermarkten dergelijke praktijken negeren, bestaat er kans op onder andere het ontstaan van vechtpartijen, gebruik van krachttermen, ontsporen van jongeren, bezetten van parkeerruimten en het wegnemen van het veiligheidsgevoel van de overige consumenten. “Het zijn meestal mannen die met bier ‘hangen’ voor de winkels.” Daarnaast creëren diverse kansspelen eveneens een ongezonde leefomgeving voor de buurtbewoners.
Supermarkt versus bar
Om alcohol ter plekke te kunnen nuttigen, kan men terecht bij een bar. “Wanneer burgers voor een supermarkt alcohol gebruiken, betekent dit dat het een illegale concurrentie is voor een bar. Pas als een supermarkthouder in het bezit is van een vergunning voor een bar is het wel toegestaan.” Een supermarkt is gericht op de verkoop van levensmiddelen en huishoudelijke artikelen, terwijl bij een bar voornamelijk alcohol verkocht wordt. “Dus deze zaken moeten altijd van elkaar gescheiden worden gehouden om een onvriendelijke omgeving bij supermarkten te voorkomen.”
Behoefte aan gedegen aanpak
Naar zeggen van Gobind dient de overheid een aanvang te maken om de hangjongerenproblematiek, het alcoholgebruik voor de winkels en het verbieden van gokspelen aan jongeren aan de kaak te stellen. “Er ligt nog geen concreet plan klaar om alcoholgebruik bij jongeren aan te pakken.” Het geregeld uitvoeren van surveillance ziet de jeugdparlementariër als een oplossing om de ‘pretmakers’ op het trottoir van de winkels op een afstand te houden. Hij hoopt dat de autoriteiten prioriteit zullen geven aan dit onprettig fenomeen en dat de verkoop van alcoholhoudende drank bij diverse supermarkten gereguleerd kan worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!