BOUTERSE 72 JAAR: “Als je moe bent, ga slapen”

Bouterse 72 jaar 1De president van Suriname, Desi Bouterse, viert vandaag zijn 72ste verjaardag. Desiré (Desi) Delano Bouterse werd op 13 oktober 1945 geboren te Domburg in het district Suriname. Hij is zoon van Desiré Juliaan Bouterse en Wilhelmina van Gemert. In de periode sinds 1975, toen Suriname onafhankelijk werd van Nederland, is Bouterse tot tweemaal toe president geweest en gaandeweg uitgegroeid tot de meest omstreden figuur in Suriname. Bouterse is hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden van december 1982, waar een celstraf van 20 jaar tegen hem is geëist. Ook wordt hij als de hoofdverantwoordelijke gezien voor de Moiwana slachting van november 1986, waarbij ten minste 39 onschuldigen vermoord werden door het Nationaal Leger. Ook is hij in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot 11 jaar celstraf. De president heeft op advies van zijn medisch team tijdelijk zijn functies overgedragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Voor het laatst is Bouterse op 1 oktober in het programma NII Actueel gezien. “Zij die mij de dood toewensen: M’e libi unu gi Gado”, zei het staatshoofd over de ‘verwarrende geruchten’ over het ernstig ziek zijn. Vanwege het genezingsproces is ook te verwachten dat het staatshoofd zijn jaardag rustig zal doorbrengen.
Dagblad Suriname zal enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond de politicus aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, dat moet u zelf oordelen.

Bewindslieden de laan uitsturen handelsmerk geworden
In plaats van zijn beleid drastisch te wijzigen, heeft Bouterse de afgelopen periode (2015-heden) 7 ministers ontslagen, 5 nieuwe benoemd en 1 ministerie opgedoekt. Justitie en Politie zit al 4 maanden zonder vaste minister. Bewindslieden de laan uitsturen, is volgens critici zijn handelsmerk geworden. Tijdens zijn eerste zittingstermijn (2010-2015) zaten 11 van de 17 de rit niet uit. Waarom ze zijn ontslagen, is niet bekendgemaakt. Van enkelen staat vast dat ze door en door corrupt waren en zichzelf flink hebben verrijkt. Omdat het veelal vertrouwelingen van Bouterse betrof, worden ze echter niet strafrechtelijk vervolgd. Geruchten doen momenteel weer de ronde dat een nieuwe reshuffling op komst is.
‘Bouterse ne gwe neks’
Protesten van de gezamenlijke vakbeweging en politieke partijen hebben de afgelopen 2 jaren niet ervoor kunnen zorgen dat de president zijn portefeuille heeft ingeleverd. Recent nog heeft de VES Suriname getypeerd als een ‘failed state’. “Als je moe bent, ga slapen. Bouterse ne gwe neks”, stelde het staatshoofd als reactie op de eerste protesten van de actiegroep ‘We zijn Moe’. Bouterse zei in 2016 in Ocer dat er maskers gevallen zijn. Terwijl hij bezig zou zijn om te kijken hoe het land uit de problemen moet geraken en gesprekken te voeren met mensen, zitten ze volgens hem daar met een dubbele agenda. De president haalde aan dat het volk op hem gestemd heeft en hem een tweede termijn heeft gegeven.
3 maal ‘Ik breng die koers omlaag’
Met het op hol slaan van de valutawisselkoers bleek het staatshoofd niet op te geven deze weer omlaag te brengen. Echter, telkens wanneer hij beloofde dit te doen, werkte zijn belofte juist omgekeerd. Tot nu toe heeft Bouterse, met 3 beloftes, de koers nog niet kunnen stabiliseren. De regering Bouterse-Adhin is al 2 jaren hiermee bezig.
‘Heersers van leven en dood’
Eind juni 2017 eiste de Krijgsraad een gevangenisstraf van 20 jaar tegen Bouterse in het 8 Decemberstrafproces. “De hoofdverdachte heeft samen met anderen gemeend zich te moeten opstellen als de heersers van leven en dood. Verdachten hebben zich de hoedanigheid van rechter en beul aangemeten”, stelde de openbare aanklager. Bouterse noemt die eis een lachertje en politiek gemotiveerd, maar de vraag volgens critici is of hij als president kan aanblijven als het uiteindelijk tot een veroordeling komt. Als eerste reactie op de eis van de Krijgsraad werd in juli het vertrouwen in de procureur-generaal (pg) opgezegd. Deze beslissingen brachten volgens hem de staatsveiligheid in gevaar. Toen het staatshoofd ontdekte dat hij geen macht zou hebben om de pg af te zetten, werd deze beslissing teruggedraaid.
‘8 decemberstrafproces opgezette zaak van Nederland’
In maart 2012, bij de behandeling van de omstreden Amnestiewet, besloot Bouterse de mensenmassa op het Onafhankelijkheidsplein toe te spreken. Bouterse verzekerde zijn aanhang dat hij een kind van God is en dat niets hem zal treffen. Het staatshoofd maakte de menigte duidelijk dat het rechtsproces een goed opgezette zaak is vanuit de politiek, waar Nederland een zware hand in heeft. “Ma ding no mang broko mi”, riep Bouterse. In april 2012 werd na dagenlange discussies de bestaande Amnestiewet door De Nationale Assemblee (DNA) doorgedrukt en aangenomen. Dat betekende dat de verdachten van de Decembermoorden van 1982, onder wie president Desi Bouterse, niet verder zouden worden vervolgd. Na dagenlang vergaderen in het parlement stemden uiteindelijk 28 parlementariërs voor de wet en 12 tegen.
‘Zolang ik Desiré Delano Bouterse heet, gaat het u niet lukken’
Bouterse haalde in mei 2012 flink uit naar de mensen die een protestmars hielden om te protesteren tegen de Amnestiewet. “Terwijl het land op de juiste weg is, is het misdadig om te proberen op deze manier het land te destabiliseren. Maar ik kan u zeggen, zolang ik Desiré Delano Bouterse heet, gaat het u niet lukken. A no go luk yu solanga mi na baas”, zei het staatshoofd. Bouterse typeerde de mensen die tegen het beleid van de regering zijn als ‘staatsvijanden’.
Donatie door NDP-jongeren
In verband met de verjaardag van de president mogen meer dan 75 sociale instellingen een donatie tegemoet zien. Er zullen onder meer voedingsmiddelen door de NDP-jongeren verstrekt worden aan diverse kinderhuizen in stad en district. De middelen zijn besteed voor het bereiden van een feestmaal op deze dag. Er zullen onder andere ook freezers, bedden, matrassen, gasfornuizen en rice cookers, gedoneerd worden aan verschillende tehuizen. Dankzij de medewerking van ondernemers is de geste aan de tehuizen mogelijk gemaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!