Radjoe Bhikharie: “Werk- en leefomstandigheden van padieboeren in gedrang”

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond Surinaamse Padieproducenten, is van plan een eenmansactie op te starten. Door de recente prijsverhogingen van benzine, komen de werk- en leefomstandigheden van de padieboeren in gedrang. “De vraag is: hoeveel keren zal men de prijs nog verhogen? Er is geen zicht. Wanneer komt die laatste fase? Op deze manier kunnen de boeren nooit plannen. Men moet al a dol blijven uitgeven om de gronden te kunnen bewerken. Op 1 hectare gebruikt ment ruim 60 liter diesel. Ga maar na wat het wordt voor de 40.000 hectaren aan grond die bewerkt moet worden. De overheid verdient nu extra uit de sector, maar er wordt niets teruggegeven om de productie te simuleren”, stelt Bhikharie.
De bond wil hebben dat er beter beleid komt. Vandaar dat Bhikharie als voorzitter van de bond met een eenmansactie zal beginnen. “Het regeercentrum is in Paramaribo. Desnoods ga ik met een bord voor DNA staan om de samenleving wakker te schudden. Wij weten dat het moeilijk is en mensen niet durven om op straat te komen. Hiermee zullen wij de Nickerianen ook voorbereiden op grotere acties”, stelt Bhikharie. Volgens Bhikharie vragen de padieboeren niet veel van de overheid. Simpel beleid losgooien op de opkoopprijs van padie of werken aan incentives in de belastingsfeer kunnen al een stuk helpen richting betere productie. Een officiële datum voor de acties maakt hij nog bekend.

error: Kopiëren mag niet!