Jairam: “430.000 ton rijstproductie in 2018 is geen rijst maar padie”

1 Soedeshchand JairamSoedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), is verheugd met het voornemen van de waarnemend president, Ashwin Adhin, om de rijstproductie te verhogen. Echter geven de feitelijke omstandigheden andere cijfers weer dan welke door Adhin verkondigd zijn op 29 september jongstleden tijdens zijn jaarrede. Zijn prognose wijst uit dat er met een gemiddelde opbrengst van 6,6 ton per hectare 430.000 ton rijst geproduceerd zal worden in 2018. In gesprek met Dagblad Suriname beweert Jairam dat er hier sprake is van een vergissing. “Die 430.000 ton rijst is in principe geen rijst maar padie. Na verwerking krijg je ongeveer 200.000 ton rijst.” Volgens de waarnemende president zal de inzaai van padie in het komend jaar oplopen naar 65.000 hectare, waarvan 20.000 hectare beschouwd kan worden als extra inzaai. “Volgens deze analyse zou er momenteel 45.000 hectare ingezaaid worden, maar dat is niet het geval. Nu wordt er gemiddeld 55.000 hectare aan padie ingezaaid.” Jairam merkt op dat de padie-inzaai in de jaren ‘80 een piek had bereikt van boven de 70.000 hectare. “Met goed beleid en inspanning zou dit ook anno 2017 haalbaar kunnen zijn.”
Het is gebleken dat de agrariërs amper rijstvariëteiten hanteren van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) ten opzichte van de rijstvariëteiten van Guyana. Naar zeggen van de landbouwkundige is het van belang om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak hiervan om een groei in deze branche te kunnen bewerkstelligen. “De rijstsector wordt in stand gehouden door de Guyanese rijstvariëteiten en niet door de rijstvariëteiten van Suriname.” Alhoewel de Adron-lijnen goede kwaliteit bezitten, levert het in vergelijking met de Guyanese rijstvariëteiten lage opbrengsten op. “Bovendien hebben de Adron-lijnen meer verzorging nodig, wat meer kosten met zich meebrengt, terwijl de prijs die de rijstboeren ontvangen hetzelfde is als die van de Guyanese rijstvariëteiten.” Jairam vindt dat dergelijke obstakels verholpen kunnen worden middels incentives die de autoriteiten aan de agrariërs kunnen aanbieden voor het promoten van het gebruik van de Adron-lijnen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!