Castelen: ‘Oneerlijke concurrentie in kwestie SPSB’

Guno Castelen
Guno Castelen
C-47 voorzitter Robby Berenstein maakte tijdens de Assemblee van Arbeid afgelopen vrijdag bekend dat het bestuur van de ABS Werknemersorganisatie (lid van C-47) met de minister van Financiën een gesprek heeft gehad. Het ABS-personeel hoeft geen rekening te openen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Gezien de minister van Financiën niet heeft gereageerd op het schrijven van de vakcentrale, vond Berenstien het toch nodig om te benadrukken dat niemand gedwongen mag worden om een rekening te openen bij een bepaalde bank. ‘Los van dat het brutaal is, wijzen praktische overwegingen ook niet in voordeel van deze verplichting te zijn.’
Minister Gillmore Hoefdraad heeft in de media aangegeven dat door het bureaucratisch proces het voorkomt dat instellingen en staatsbedrijven te laat over hun geld kunnen beschikken. Daarom is aan parastatale bedrijven en instellingen die subsidie krijgen, gevraagd om een rekening bij de SPSB te openen. Hij benadrukte dat het niet om de ambtenaren ging. Echter was eerder bekend dat na een aantal sociale instellingen ook het personeel bij overheidsinstanties de mededeling gekregen hebben om een rekening te openen bij de Surinaamse Postspaarbank om de salarissen te ontvangen. Guno Castelen, voorzitter van de Algemene Werknemersorganisatie(AWO) bij de Hakrinbank, ziet deze poging van de regering als een grote misslag. “Wanneer je dit soort zaken aangaat, moet je nagaan welk bestuurssysteem wij aanhangen in dit land. Wij gaan eigenlijk voor een democratische rechtstaat. Daar is fundamenteel de burger vrij. Op die vrijheid kunnen er beperkingen komen van de overheid wanneer het gaat om het regelen en ordenen van bepaalde zaken. Een burger is echter vrij om een bankrekening te hebben waar men wil. Om zaken richtig te laten verlopen, zou de werkgever uiterst kunnen aangeven dat het handig is om een rekeningnummer te hebben in plaats van cash betalen”, legt Castelen uit. Hij vervolgt met het gezegde: Don’t put all your egs in the same basket’. Castelen vindt het onwijs om de samenleving te stuwen in (bijna) een monopolie situatie, door mensen te sturen richting één bank. Het gevolg hiervan zou naar zijn oordeel mogelijk ook het in één keer instorten van de financiële sector kunnen zijn. De maatregel is volgens hem ook onjuist, omdat hiermee indirect arbeidsplaatsen bij andere banken in gevaar worden gebracht. In een gedachte van een vrije economie is dit naar Castelen zijn oordeel ook onmogelijk. Deze maatregel is ook een teken van oneerlijke concurrentie. “Je hebt als overheid aan een aantal banken vergunningen versterkt. Als overheid, die ook een eigen bank heeft, maakt men misbruik van de positie om de bank de wind mee te geven tegenover de andere banken, die ook belasting moeten betalen”, stelt de bondsvoorzitter. Castelen stelt ten slotte voor dat de overheid gewoon betere afspraken moet maken met haar eigen instituten voor het overmaken van gelden. De overheidsinstanties moeten verder ook betere afspraken maken met hun werknemers om ongerief te voorkomen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!