“BBGO kan zich versterken door gepensioneerden uit particuliere sector”

De onderwijswetenschapper tevens maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman vindt het zorgwekkend wat de gepensioneerden van vooral de particuliere sector thans moeten ondergaan. Deze gepensioneerden zijn namelijk niet verenigd in een vakbond, die voor hen kan opkomen. De alsmaar verslechterde economische omstandigheden zorgen ervoor dat ook deze doelgroep gebukt gaat onder de devaluatie en inflatie. “Ook zij moeten de kop opsteken door een bond op te richten. Er kan eventueel een presidium binnen de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) in het leven geroepen worden voor de gepensioneerden uit de particuliere sector”, stelt Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname. Hanoeman, die zelf ook aangesloten is bij de BBGO, pleit voor deze mogelijkheid.
Particuliere vakbonden zitten met handen in het haar
De onderwijswetenschapper vraagt zich af waarom de bestaande vakbonden voor de particuliere branches tot nog toe hun solidariteit niet hebben getoond voor deze gepensioneerden. “Deze vakbonden zouden ook een initiatief kunnen nemen om een bond op te richten naar analogie van de BBGO.” Er zijn dus tal van mogelijkheden voor de particuliere gepensioneerden, desalniettemin hebben velen van hen reeds de hoop opgegeven voor verbetering van hun financiële situatie. “In het leven moet je de durf hebben; de tijd is rijp voor het samenbundelen van de verschillende vakbonden.”
Toelage AOV en AUSV achterhaald
De maatschappijkenner merkt op dat er behalve de gepensioneerden ook twee andere doelgroepen zijn voor wie het leven compleet ondragelijk is geworden. Hij noemt daarbij de personen, die afhankelijk zijn van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) en de Administratieve Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). “Ook de AOV’ers en mensen met een beperking moeten een verhoging krijgen. Hun uitkeringen bedragen respectievelijk SRD 525 en circa SRD 300. President Bouterse had gezegd dat hij een sociaal contract had getekend voor het Surinaams volk. Waar is dit contract gebleven?” Hanoeman is van mening dat het sociaal contract thans functioneel moet worden voor deze doelgroepen. “Anders worden de mensen zwaar benadeeld”, voegt hij aan toe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!