August Boldewijn: “Ik zie in Santokhi geen sterk figuur”

Chan Santokhi
Chan Santokhi
“Ik zie in Chandrikapersad Santokhi geen sterk figuur”, zegt bestuurskundige August Boldewijn aan Dagblad Suriname. President Desi Bouterse is als leider van de NDP al enkele jaren de topfavoriete politicus in Suriname, terwijl Santokhi zijn belangrijkste uitdager is. Boldewijn voert aan dat hij de indruk krijgt dat de VHP-leider niet gedragen wordt door de hele gemeenschap. Dit komt volgens hem, omdat de VHP nog steeds door velen als een etnische partij wordt gezien. “Hij probeert zijn best te doen en hij gaat naar het binnenland om stemmen te vergaren. Maar ik heb altijd gezegd dat de VHP een etnische partij is die niet in 1 dag kan veranderen in een multi-etnische partij. Het is een lang proces”, zegt de bestuurskundige. De oranje partij heeft vanaf het begin van de voorzitterschap van Santokhi een transformatie gestart om van traditionele Hindoestaanse partij over te stappen naar een grote multi-etnische en multiculturele partij. Hierdoor zijn in de afgelopen periode Surinamers van andere komaf ook in het hoofdbestuur toegelaten en zijn verschillende kernen in het binnenland geïnstalleerd. Deze transformatie zorgt volgens de bestuurskundige ook voor enige ontevredenheid binnen de partij. “Je merkt dat wanneer andere groepen zich mengen in de partij, stonfutu VHP’ers weglopen. Dit zijn indicaties die ik reeds heb waargenomen”, aldus de bestuurskundige.
Surinaams volk beoordeelt emotioneel
Boldewijn vindt dat de politieke verhoudingen in Suriname ‘persoonlijk’ zijn en niet op basis van ‘ideologie’. “Het Surinaamse volk is erg wispelturig voor wat betreft het stemgedrag. Wanneer je juist denkt dat de man de stemmen niet zal halen, gebeurt er juist iets waardoor hij toch een behoorlijk aantal stemmen krijgt”, zegt de bestuurskundige. Volgens hem zorgt kritiek op Bouterse daarom juist ervoor dat hij meer stemmen binnenhaalt. Als voorbeeld van ideologie verwijst hij naar de politicus Diederik Samsom van de Nederlandse Partij van de Arbeid (PvdA), die bij de vorige Nederlandse parlementsverkiezingen met furore binnen was gehaald, maar bij de laatste in maart 2017 tegen een historische nederlaag aanliep. Dit komt volgens hem, omdat Samsom handelingen heeft gepleegd die tegen de socialistische gedachte van de PvdA liepen. “Je hoort nu gewoon niets meer van Samson, omdat hij is weggestemd. Niet, omdat hij zo een mooie jongen was, kon dansen op een podium of mooie wakamantaal kon praten, maar gewoon omdat hij tegen de ideologie van de partij heeft gehandeld. Hier in Suriname is dat niet het geval. Als die man weer komt met zijn mooie verhalen en zaken die hoopgevend zijn naar het volk toe, kan het volk de zaak niet op basis van een ideologie beoordelen. Zij beoordeelt emotioneel en met andere maatstaven”, aldus Boldewijn.
‘Dezelfde mensen die kritiek leveren, gaan weer samenwerken met de NDP’
Boldewijn voert aan dat hij op dit moment in geen enkele politieke partij een alternatief ziet. Hij benadrukt dat een heleboel mensen op dit moment kritiek hebben op de NDP en de wijze waarop zij het beleid voert. “Bouterse is er en iedereen heeft kritiek. Ik heb ook kritiek. Ik vind dat de koers helemaal anders zou moeten zijn. Maar bet your life, wanneer 2020 daar is, ga je zien wie met wie gaat samenwerken. Dezelfde mensen die kritiek op dit moment leveren, gaan weer samenwerken met de NDP. De andere partijen zullen dan zoveel water in hun wijn moeten doen dat hetzelfde beleid van nu wordt voortgezet. Vooral wanneer blijkt dat Bouterse weer de meeste stemmen heeft behaald. Dat is ook in 2015 gebeurd. V7 was er, maar is toen ook gebost”, aldus Boldewijn. Kort na de verkiezingen van 2015 waren het de BEP en een deel van de Pertjajah Luhur (Raymond Sapoen en Diepak Chitan) die toch opteerden voor een samenwerking met de NDP. De politici van deze partijen, die nu deel uitmaken van de regering Bouterse 2, hebben samen met de overige oppositiepartijen in hun verkiezingscampagnes zwaar kritiek geleverd op de regering Bouterse 1.
Internationaal opsporingsbevel Bouterse een probleem
De bestuurskundige vindt het ook een schande dat de Surinaamse president Desi Bouterse vanwege een internationaal opsporingsbevel van Nederland niet vrij naar het buitenland kan reizen om met andere staatshoofden te confereren over belangrijke kwesties. “Wij kunnen niet steeds een andere vertegenwoordiger sturen. Als je zegt dat je vooruitgang wil hebben voor het land, moet jij als staatshoofd de voorhoederol vervullen en niet jouw tweede man. Je maakt jezelf belachelijk en mijn land wordt hierdoor ook belachelijk gemaakt”, aldus Boldewijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!