“Elke keer dat je een bulldozer hoort, begint je hart te kloppen”

Bewoners Maho vragen stopzetting zandafgravingen (2)Bewoners van het Inheemse dorp Maho in het district Saramacca willen stopzetting van zandafgravingen en verdere aantasting in het gebied. “Het is echt niet prettig. Elke keer wanneer je een bulldozer hoort, begint je hart sneller te kloppen”, zei Audrey Christiaan, voorzitter van het Inheems Platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), vrijdag bij het aanbieden van een petitie aan De Nationale Assemblee (DNA). Gevreesd wordt dat een ondernemer onder politiebeveiliging op woensdag 11 oktober door zal gaan met verdere zandafgravings-werkzaamheden. De situatie is volgens Christiaan heel urgent. Vandaar dat de hulp is ingeroepen van het parlement. “De voortzetting van zandafgravingen, het aantasten van onze grond en het schenden van onze mensenrechten gaan niet worden getolereerd”, zei dorpsbasja Claudia Kabenda.
Beschermd gebied
Christiaans en Kabenda voerden aan dat de organisaties al in december 2016 een petitie hadden aangeboden aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Daarbij heeft de DNA-voorzitter volgens haar al aangegeven dat er geen verdere aantasting van inheemse woongebieden zou plaatsvinden totdat er een officieel besluit wordt genomen door de presidentiele commissie omtrent Inheemse grondenrechten. “Op deze uitspraak wachten wij nog steeds”, benadrukte Kabenda. Zij vindt het verwerpelijk dat de politieressortcommandant van Saramacca het dorpshoofd van Maho, Astrid Toenaé, naar het politiebureau heeft gelokt om zodoende een beslissing te kunnen nemen over het grondenrechtengeschil. Volgens Kabenda heeft de politietopper medegedeeld dat een ondernemer rechtens eigenaar is van een groot deel van het inheems gebied. “Dit kan niet. Er is een case aanhangig gemaakt tegen de staat Suriname en er moet daarover ook een uitspraak komen. In verband daarmee heeft de OAS aan de staat Suriname doorgegeven dat er een beschermingsbevel is voor dat gebied. Het gebied en de mensen daar moeten beschermd worden. Het blijkt dat deze aannemer het niet begrijpt”, aldus Christiaan.
Gevaar voor kinderen
De petitie werd in ontvangst genomen door Ruth de Windt, griffier van De Nationale Assemblée. Zij beloofde de stukken alvast per e-mail op te sturen naar de DNA-voorzitter. Geerlings-Simons zou vrijdagmiddag terugkeren van een ParlAmericas vergadering in Grenada. De Windt beloofde de stukken bij terugkomst van de DNA-voorzitter ook aan haar te doen toekomen. Kabenda voegde eraan toe dat door de afgravingen de overgebleven kuilen veranderd zijn in enorme waterputten. “Er zijn grote wurgslangen in dat gebied, waardoor het zeer gevaarlijk wordt voor onze kinderen”, aldus Kabenda.
FR

error: Kopiëren mag niet!