Berenstein: ‘Alle problemen hebben 1 bron: slecht beleid regering’

Volgens C-47 Assemblee van de Arbeid hebben al de problemen 1 bron: ‘slecht beleid van de regering’. ‘De Vakcentrale C-47 heeft gisteren een vergadering bijeengeroepen om actuele situaties te bespreken die betrekking hebben op het werk van de vakbeweging. Er heerst volgens voorzitter Robby Berenstein momenteel een crisis. Die crisis is te merken op alle niveaus van het leven: binnen verschillende sectoren van de samenleving. C47 is in verschillende economische sectoren actief, vandaar dat de organisatie steeds weer met de problemen geconfronteerd wordt.’ De onderwerpen waren de kwestie bij onderwijs, alle prijsverhogingen en de toestand in de financiële sector. Berenstein was de enige spreker op de Assemblee. ‘Er was geen moment ingelast voor discussie of redevoering uit de zaal. Ook stond niemand op om het woord te vragen. De aanwezige vertegenwoordigers van de lidbonden hebben geluisterd, en zijn aan het eind bedankt voor hun aanwezigheid.’
Bron van alle problemen
“Al de problemen zijn terug te voeren naar slechts 1 bron: slecht beleid van de regering”, betoogde Berenstein. “Zodra je dat zegt, ben je politiek bezig. Wel dan laten we politiek bezig zijn. Als je een strijd goed wil voeren, moet je de bron van het probleem identificeren. Wij zullen genoodzaakt zijn om die strijd op verschillende niveaus aan te gaan, zoals het NVB het doet op bedrijfsniveau. Wij zullen het ook moeten doen op nationaal niveau. Wij zullen met de regering in conclaaf gaan, of tegen de regering strijden, als nodig”, zei de vakbondsman. Berenstein haalde de actie van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) aan, waar werknemers al een week strijden voor een beter lot. C-47 zal waar nodig meestrijden met NVB voor verbetering van de voorzieningen in deze moeilijke tijd.
Onderwijs
‘De kwestie met betrekking tot de ontslagen die zijn gevallen en tuchtmaatregelen binnen het ministerie van Onderwijs vallen bij C-47 niet in goed aarde. De vakcentrale voelt zich genoodzaakt om te bemoeien, gezien zij vertrapping van fundamentele rechten van werknemers heeft waargenomen. Rechten die zijn vastgelegd in conventies en lokale wetgeving. Wij hebben een verplichting tegenover alle werkers in het land. Wij willen ook voorkomen dat dit navolging krijgt in het land. Mensen zijn ontslagen, omdat zij zogenaamd geen bevoegdheid zouden hebben. Als je consequent moet zijn, moet bijna de helft van de onderwijzers ontslagen worden. Het is duidelijk dat dit vanuit een stukje rancune en intimidatie is gekomen. De mensen zijn actief geweest in de acties van de afgelopen periode. Vakbondsfunctionarissen, shopstewards en bestuursleden hebben een brief gehad van schorsing, omdat zij een actie hebben bezocht”, stelt Berenstien.
Er zijn hieromtrent al briefwisselingen geweest met de president. De vakcentrale loopt nog steeds op het pad van dialoog, maar bereidt zich wel voor op het ergste. “Wij moeten ons voorbereiden op misschien fysieke strijd. Als de regering niet luistert, moeten wij het gevecht op alle manieren uitvechten”, zei Berenstein.
SPSB
Er is ook gewag gemaakt van een maatregel vanuit het ministerie van Financiën, waarbij Financiën informatie heeft opgevraagd over de werknemers om subsidiegelden via de SPSB over te maken. Dat is voor C-47 geen probleem. Maar de werkgever moet de werknemer op tijd betalen. Echter is het probleem dat de werknemers verplicht worden om een rekening te openen bij de Surinaamse Postspaarbank. Gevallen van RGD en het ABS zijn al bevestigd. Het bestuur van de ABS Werknemersorganisatie heeft inmiddels met de minister van Financiën een gesprek gehad. Het ABS-personeel hoeft geen rekening te openen bij de SPSB.
Berenstein benadrukt dat niemand gedwongen mag worden om een rekening te openen bij een bepaalde bank. Los van het feit dat dit brutaal is, wijzen praktische overwegingen ook niet in het voordeel van deze verplichting te zijn. Verder is de ratio achter deze verplichting ook niet bekend. Met deze handeling is volgens Berenstein ook een gezonde financiële sector niet gediend. Directies van verschillende vakbonden zijn aangeschreven. Een schrijven van ongeveer dezelfde strekking is ook gericht aan de minister van Financiën. C-47 zelf heeft geen reactie ontvangen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!