Girjasing: “Zijn wij zo diep gevallen om te moeten leven van dromen?”

Parlementariër Sheilendra Girjasing is diep teleurgesteld in de jaarrede van waarnemend president Ashwin Adhin. “Ik ben diep teleurgesteld, omdat alles wordt gericht op iets dat niet aantoonbaar is”, stelt Girjasing. De politicus heeft het hier over de wenselijkheden van de redgering over de olievondsten van Suriname voor de kust. Adhin noemde het een meevaller dat uitgemeten is in de nationale en de internationale pers. Het gaat hier om de bevestiging van het voorkomen van enorme voorraden aardolie in het Guyana-Suriname bekken. Eerst kwam het nieuws over de enorme voorraden aardolie in het Suriname-Guyana bekken, dus in zee voor de kust van Suriname en Guyana. Het Guyana-Suriname bekken, als het tweede meest prospectieve offshore olie-bekken in de wereld, kwam internationaal in de spotlight te staan door een publicatie van de US Geological Survey, de Amerikaanse Geologische Dienst. Het blijkt dat het hier gaat om 13,6 miljard barrels olie aan voorraden, diep in zee. Dit bekken staat hierdoor als nummer 2 in de wereld, wat betreft de hoeveelheid nog onontgonnen olievoorraden. Bovendien wordt geschat dat er 32 triljoen kubieke meter aan gasvoorraden is. “Het zwarte goud, de aardolie, ligt al in de belangstelling van de internationale zakenwereld en men volgt het geheel in ons land met argusogen, wachtende op de eerste olievondsten. Alles wijst erop dat het Suriname-Guyana bekken de volgende trekpleister zal zijn voor het exploiteren van offshore olie. De regering bereidt zich er dan ook op voor om bij de verwachtbare commerciële olievondst in Surinaamse wateren, haar werkarm in deze, met name de Staatsolie Maatschappij NV, als volwaardige partner van internationale oliebedrijven te doen participeren en het Surinaamse belang hierbij hoog in haar vaandel te houden”, zei Adhin in het parlement.
Ruim 9 buitenlandse bedrijven zoeken momenteel naar olie in het Surinaamse zeegebied (offshore), honderden kilometers uit de kust, uit het zicht van het publiek. Deze partners van Staatsolie zijn nog steeds in de fase, waarin naar winbare reserves wordt gezocht. Er is vanuit geen enkele hoek een bevestiging van positieve resultaten uit de bus gekomen. Enkele exploraties, zoals op blok 52 door Petronas, zijn ook al achter de rug. Hiervan worden de resultaten nog steeds niet vrijgegeven.
Girjasing verwijst naar voorbeelden uit Afrikaanse landen waar er soortgelijke signaturen in de top van regeringen hebben mogen vertoeven. “Men had diamant en goud in de grond. Hetzelfde wat zij hebben gedaan, doen wij nu hier ook. Uiteindelijk is er daar geen ontwikkeling gekomen. Men baseert nu de ontwikkeling van het land op iets wat wij nog niet hebben gevonden. Zijn wij zo diep gevallen om te moeten leven van dromen die nog niet gerealiseerd zijn?”, vraagt Girjasing zich af. Hij vindt het maar een zoethoudertje van de regering.
Girjasing voegt hieraan toe dat het telkens erop lijkt dat redevoeringen van deze regering de situatie in het land rooskleuring afschilderen. “Uiteindelijk, als wij naar de dokter moeten gaan, moeten wij wel betalen. Er zijn niet voldoende medicijnen, al ben je verzekerd of niet. Het zijn goede voornemens en mooie woorden, maar het volk kijkt naar de pure realiteit. De pure realiteit is ook dat ik op weg naar de dokter wordt beroofd op straat”, aldus Girjasing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!