Fiscaaljurist Kalaykhan: “Informatiecampagne op gang zetten om draagvlak te creëren voor BTW”

Ismaël Kalaykhan
Ismaël Kalaykhan
De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft op haar afgelopen ondernemersavond het onderwerp Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en Algemene Wet Belastingen behandeld.
Het concept van de wetten is er pas uit. Het gebrek aan informatie over deze wetten was duidelijk te merken aan de brandende vragen van de ondernemers. Dit, ondanks de bijeenkomst niet geweldig bezocht was voor een Kamer met duizenden geregistreerde ondernemers. Het ligt uiteindelijk in de bedoeling dat onduidelijkheden en vragen aan de autoriteiten worden toegestuurd. Daarmee is volgens KKF-voorzitter Anil Padarath al een start gemaakt.
Fiscaaljurist Ismaël Kalaykhan, die een inleiding hield, ziet de mogelijke komst van de Wet BTW als een noodzaak voor het Surinaams belastingsysteem. Als het in de huidige conceptvorm een verbetering zal worden voor Suriname weet hij nog niet. “De gedachte op zich is goed. Dit is een internationale trend. Je kunt deze belasting gemakkelijker innen. Het is voor de ondernemer een mindere belasting, omdat men als ondernemer eigenlijk kassier is. Men is de schakel naar de overheid toe”, stelt Kalaykhan.
Als dit nieuwe systeem goed werkt, zou de informele economie van Suriname minder interessant moeten worden voor de spelers binnen de informele sector. Meer mensen zullen bij invoering van deze wet belasting moeten afdragen, waardoor de overheid ook meer inkomsten heeft. Het concept kent tot nog toe een standaard BTW van 17.5%. Het hangt volgens Kalaykhan echter wel af van de mate waarin de overheid deze wet zal handhaven. “Als het wordt zoals bij de Omzetbelasting (OB), waar mensen jaren geen OB hebben betaald, blijft het een lachertje”, stelt de jurist. Een deel van de wet treedt volgens het concept in oktober 2017 al in werking. De volledige wet hoort in januari 2018 in werking te treden. Het zo snel als mogelijk aannemen van deze wet is volgens Kalaykhan haalbaar. Hij verwijst naar de aanname van de sociale wetten. Echter met nadruk op het beginsel van kwaliteit van de wetgeving. “Het is haalbaar. Ik weet niet hoe de voorbereidingen zijn. Zijn de automatiseringssystemen al in orde? Hoe is de voorlichting naar de burgerij? Als je het goed wilt doen, moet de hele infrastructuur in orde zijn. Daarnaast moet je een geweldige informatiecampagne op gang zetten om zoveel mogelijk draagvlak te creëren”, stelt de jurist. Dit is volgens Kalaykhan een voorwaarde om de kwaliteit van het product te waarborgen.
Momenteel is Suriname de enige lidstaat van de Caricom zonder een BTW-heffing.
Met de invoering van de BTW zal de huidige heffing van omzetbelasting komen te vervallen. Met de invoering ligt het in de bedoeling dat daadwerkelijk een verschuiving van de feitelijke loon- en inkomstenbelastingdruk komt voor werknemers en zelfstandigen. De verschuiving geschiedt via aanpassing in de loon- en inkomstenbelastingsfeer, waardoor er kan worden gewerkt aan verbreding van tariefschijven, verhoging van de belastingvrije som, verhoging van overige vrijstellingsbedragen of herschikking van de tarieven.
Indertijd is met de invoering van de huidige omzetbelasting bewust gekozen voor een beperkt aantal belaste prestaties met daardoor een beperkt aantal belastingplichtigen. De inzet was om de heffing en de controle beter te kunnen waarborgen. De invoering van de BTW was reeds bij de introductie van de huidige omzetbelasting in het vooruitzicht gesteld. Een belangrijk bezwaar tegen de huidige heffing is de willekeurige uitwerking van de heffing van omzetbelasting op de eindprijs van goederen en diensten. De BTW-heffing is gebaseerd op het bestemmingslandbeginsel. Er wordt BTW geheven op levering van goederen, verrichten van diensten en invoer van goederen. BTW wordt niet rechtstreeks van consumenten geheven, maar op indirecte wijze via ondernemers. Uiteindelijk zal de consument er wel het meest van voelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!