Dikan: “Je kunt een slappe start hebben, maar strak eindigen”

Districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost dient zijn begroting in bij minister Edgar Dikan (foto: Ricky Bahadoersingh)
Districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost dient zijn begroting in bij minister Edgar Dikan (foto: Ricky Bahadoersingh)
De districtscommissarissen uit alle districten, waarvan enkelen vertegenwoordigd door medewerkers, hebben gisteren hun districtsbegrotingen ingediend bij de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan. De beheerstaken van het ministerie van Regionale Ontwikkeling strekken zich uit over het totaal Surinaams grondgebied. In het kader van het decentralisatieproces wordt conform de Wet Regionale Organen een districtsbegroting samengesteld. Het is de taak van de districtsraad om vanuit de ressortplannen te komen tot een districtsplan en vervolgens tot een districtsbegroting.
De uitdrukking ‘papieren tijger’ is bij de formele indiening ook gevallen. Het blijkt dat districtsbegrotingen worden ingediend, maar miniem worden gerealiseerd. “Ik heb begrepen dat een aantal districtscommissarissen uitkijkt naar de realisatie van de begrotingen. Wij zitten nog steeds met een lagere realisatiegraad”, zei Patrick Kensenhuis, voorzitter van de Commissie Lagere Organen in het parlement. Kensenhuis ziet graag een situatie, waarbij er meer wordt gerealiseerd van de begrotingen. “Het ligt in feite niet aan de districten zelf, maar aan de administratieve rompslomp, waardoor er een lagere realisatiegraad is”, stelt Kensenhuis. Hij kijkt uit naar de bijdrage van de andere ministeries om dit uiteindelijk tot een succes te maken.
Minister Dikan brengt in herinnering dat de financiële middelen om zaken te realiseren niet voor het oprapen zijn. Hij gelooft echter wel in wat hij doet. De bewindsman begrijpt het als mensen de uitdrukking papieren tijger bezigen, zeker vanwege de huidige situatie van het land zou dat het geval zijn. “Gaan wij het zo laten? Nee. Wij gaan niet meer leunen op de subsidies van de overheid. Wij gaan de districten een stukje armslag geven om ook te verdienen. Wanneer Usain Bolt met een sprint start, moet je hem nooit beoordelen aan het begin. Je kunt een slappe start hebben, maar belangrijk is dat wij strak eindigen”, meent Dikan. De bewindsman denkt dat het volk niet moet worden gekweekt met wanhoop en onzekerheid, maar met hoop en zekerheid.
De minister sprak ook over de financiële decentralisatie van de districten. Suriname heeft volgens Dikan een mijlpaal bereikt door de eerste districtsverordeningen erdoor heen te krijgen. Dit zal de districten in staat stellen om inkomsten te genereren. Hij vroeg daarbij ook ondersteuning van het parlement. Het ligt in de bedoeling dat de districtsbegrotingen hun plaats vinden in de begroting van het ministerie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!