Romeo Simons: “Tariefsaanpassing brengt openbaar vervoer geen stap vooruit”

“Er hapert veel aan het openbaar vervoer. Er wordt al jaren nagedacht over hoe deze belangrijke sector in de ontwikkeling van het land geschikt te maken om lang te bestaan”, aldus oud-directeur Romeo Simons van het Nationaal Vervoerbedrijf. Een integrale aanpak van het openbaar vervoer is een dringende vereiste, echter verlamt politieke verstrengeling de sector. De aangepaste bustarieven zijn het gesprek van de dag. Simons noemt het typerend voor het regeringsbeleid, dat het nieuwe tarief maar voor 2 maanden is vastgesteld. In juli komen partijen weer bij elkaar om weer een tarief te bepalen. Simons ziet de aanpassing van het huidige tarief als een zoethoudertje voor de chauffeurs, zodat zij niet de straat opgaan om te protesteren of op andere wijze actie te voeren. De aanpassing brengt het openbaar vervoer geen stap vooruit, het is uitstel van executie.
Brandstofcompensatie onduidelijk en onbegrijpelijk
Simons: “Veel van wat PLO en de regering naar buiten brengen, is onduidelijk en vaak onbegrijpelijk. Bijvoorbeeld, de overheid verstrekt maandelijks SRD 1500.000 aan brandstofcompensatie aan lijnbushouders, uitgaande van een vergunningenbestand groot 1100 bussen. Blijkt dat de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) 5 ritten, 200 passagiers en 30 liter per dag hanteert bij het berekenen van de brandstofcompensatie. Daar de bussen gemiddeld 20 jaar oud zijn, is de effectieve bezettingsgraad 30% per dag. Volgens peilingen zijn 800 bussen in rijdende conditie, waarvan 70% om de ene dag wordt ingezet. Dat houdt in dat er per dag 450 bussen diensten verlenen. De brandstofcompensatie is 30 liter brandstof vermenigvuldigd met 450 bussen, hetgeen neerkomt op 13.500 liter brandstof per dag. Uitgaande van SRD 2,25 per liter aan subsidie komt dat neer op SRD 30.375 per dag. Per maand worden er 25 effectieve dagen gereden, dus het brandstof verbruik is 25 x 13500 = 337.500 liter x SRD 2,25 = SRD 759.375.”
Boze tongen hebben het over gesjoemel
De overheid keert maandelijks een subsidiebedrag van SRD 1.500.000 uit. Als er SRD 759.375 wordt afgetrokken van SRD 1.500.000 rest er SRD 740.625. De vraag is waar het verschil van SRD 740.625 naar toe gaat. “De praktijk heeft uitgewezen dat de PLO belast is met de controle en registratie van de gereden dagen. Boze tongen beweren dat er wordt gesjoemeld bij de controle en de registratie van de gereden dagen per bus, waarbij gelet wordt op aanwezigheid en gereden ritten”, aldus Simons.
HD

error: Kopiëren mag niet!