Jack Mohanlal: “Studieplan is noodzakelijk voor goed resultaat”

Jack Mohanlal
Jack Mohanlal
De frequente stagnaties binnen het onderwijs hebben ervoor gezorgd dat de scholieren zich meer dan ooit moeten inzetten om het huidig schooljaar succesvol af te ronden. Maar de cruciale vraag is hoe de scholieren dit effectief moeten aanpakken. Jack Mohanlal, onderwijsconsulent en leraar Natuurkunde, geeft in gesprek met Dagblad Suriname inzicht in deze materie. “Bij het maken van een studieplan moet je rekening houden met aspecten zoals de periode of activiteit waarover de planning wordt gemaakt, beschikbare tijd per dag, ontspanningsmomenten, vakken/onderwerpen die je in je planning wil opnemen en de monitoring van je planning.”
Volgens Mohanlal kan een planning gebruikt worden bij het oefenen voor proefwerken, welke per week, per maand of per kwartaal kan geschieden. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tijdsindeling voor schrijfhuiswerk, lessen leren, oefenen met oude en nieuwe opdrachten/sommen/vragen.” Na thuiskomst heeft de scholier ongeveer 8 uren beschikbaar, meestal van 14.00 uur tot 22.00 uur. Hiervan vindt Mohanlal dat 4 uren bestemd zijn voor allerlei andere activiteiten, terwijl de overige 4 uren besteed moet worden aan studieactiviteiten. “Op de voj- en vos-scholen moet een scholier dus elke dag (ook in het weekend ) dagelijks gemiddeld 4 uren aan de studie besteden.” Daarnaast dienen de scholieren rekening te houden met de niet individuele opdrachten, waar teamwork vereist is. Ook voor samen studie is het handig om een planning te hanteren. “Bepreek samen met je groep op welk dag en plaats jullie bij elkaar komen en houd je strak aan het groepsschema.”
Naar zeggen van Mohanlal is het belangrijk om niet slechts enkele dagen voor een examen/toets te studeren, maar enkele weken van tevoren. Dit geldt bij elk vak. “Besteed meer tijd aan vakken, waarin je zwak bent. Pas je planning waar nodig aan, indien blijkt dat je aan bepaalde vakken meer tijd moet besteden en aan andere minder.” Wat de scholieren vaak over het hoofd zien, is om de ontspanningsmomenten eveneens op te nemen bij het maken van een planning. “Te lang achter elkaar studeren is namelijk niet effectief; neem na gemiddeld een uur studeren een korte rust van ongeveer 15 minuten.”
Studiesucces vergt veel inzet en doorzettingsvermogen. Daarom adviseert Mohanlal om de diverse afleidingen tijdens het studeren aan de kant te zetten, aangezien het studeren met een halve concentratie niet het gewenste resultaat oplevert. “Schakel je mobiele telefoon uit bij het maken van huiswerk en het bestuderen van de leerstof. Houd je mobieltje tijdens het studeren niet bij je, maar zet het bijvoorbeeld in een andere kamer, want als je het bij je hebt, zal je de neiging krijgen om toch even te kijken naar ontvangen berichten of juist om berichten te versturen.” Een veel voorkomende blunder is dat scholieren ervan uitgaan dat zij door middel van lezen van de aantekeningen een positief resultaat zullen bereiken. “Vaak kijken studenten naar de oplossing en denken dat ze het begrijpen. Maar als ze het zelf moeten opschrijven, merken ze dat het toch niet meevalt. Gebruik bij het oefenen dus altijd een pen en papier en werk de oplossing helemaal uit. Als je iets niet snapt, vraag het aan een vriend of je leraar. Oefen dan extra op je zwakke punten; schrijf alle formules op een blaadje en leer ze elke dag. Leer jezelf aan om de vragen/opdrachten goed te lezen, desnoods een paar keren. Leer ook om secuur te werken en om slordigheidsfouten te vermijden. Studenten die deze punten in acht nemen, maken meer kans op een beter resultaat.
KSR

error: Kopiëren mag niet!