Kross: ‘Studenten gaan steeds verder gebukt onder hoge prijzen’

De passagiers van een Lijn 8 betalen sinds gisteren SRD 1,85 per rit (0,35 cent meer dan een dag ervoor). Per maand betekent deze verhoging van het bustarief voor de passagier SRD 28 extra neertellen. Een student die richting de universiteit moet rijden, betaalt nu maandelijks uitgerekend voor 4 bussen per dag, in totaal SRD 148, terwijl dat eerder SRD 28 minder kostte. Op jaarbasis is de verhoging SRD 336, terwijl de totale uitgave op jaarbasis SRD 1776 wordt. Jaïr Kross, jongeren/studentenvertegenwoordiger, is totaal niet te spreken over deze laatste ontwikkeling rond de transportsector. Hij richt zijn zorgen op alle studenten/leerlingen in Suriname. “Wij vinden het jammer dat wij steeds verder gebukt moeten gaan onder de hoge prijzen. Ik heb klasgenoten die al met de verhoogde tarieven rijden. Het is vreselijk”, stelt hij.
Een passagier die de Paramaribo Lelydorp moet reizen, betaalt een PL-bus nu SRD 2,45 per keer. Deze verhoging kost de passagier op maandbasis SRD 36 extra. Een student die dezelfde richting op moet met 4 bussen, betaalt nu SRD 196 per maand. De jaarlijkse uitgaven zijn hiermee met SRD 432 gestegen, terwijl de totale uitgaven SRD 2352 worden. Zo is het tarief van 70 busroutes aangepast, met als gevolg kostenverhoging bij de gebruikers van het openbaar vervoer.
Studenten hebben naar zijn zeggen vaak genoeg met veel moeite een bijbaantje. Zij verdienen al niet veel. Met deze verhoging wordt een rit van SRD 1,85 – tezamen met alle andere uitgaven – moeilijker betalen. Hij vraagt zichzelf af wat er gebeurt met de mensen die niet vooruit zijn gegaan qua inkomsten en nu meer dan SRD 2 moeten neertellen per rit.
“Ik vind het ook jammer dat ik tot nu toe niets heb gehoord van het Landelijk Studentenplatform/Studentenbond. Misschien had men andere intenties toen men elke dag naar de media stapte tijdens de staking van de leerkrachten. Nu het om de studenten gaat die het echt voelen in hun zak, hoor je niets van hun”, aldus Kross. De nieuwe tarieven zullen gelden tot 1 augustus 2017. De brandstofsubsidie blijft SRD 2,25 per liter. De laatste verhoging van de tarieven werd in augustus 2016 ingevoerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!