Santokhi: “President, yu zweef teki a moni fu IMF!”

VHP-fractieleider Chan Santokhi heeft dinsdagmiddag zijn gal gespuugd over de wijze waarop Financiënminister Gillmore Hoefdraad een week terug heeft aangegeven dat Suriname het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet meer nodig heeft. Dit, terwijl hij in het prille begin na de ondertekening van het stand-by-agreement wel gehaast heeft om te voldoen aan de prior actions om zodoende de eerste storting van USD 80 miljoen uit de USD 478 miljoen betalingsbalanssteun gedaan te krijgen. “President, weet u wat uw minister met zo een uitspraak zegt? President, yu zweef teki a moni fu IMF! Yu teki a moni now now! Ik praat ook met het IMF en internationale deskundigen en zo komt het over. U hebt een afspraak gemaakt met het IMF, alleen met de intentie om de eerste tranche binnen te halen en niet om het Stabilisatie- en Herstelplan uit te voeren”, stelde een furieuze Santokhi. De politicus vindt dat het staatshoofd en Hoefdraad het land voor de zoveelste keer te schande hebben gezet bij buitenlanders met hun ‘zweef-teki beleid’. Volgens Santokhi moeten wij later niet verweten worden dat wij aan staatsoplichterij doen. “Als een burger dit zou doen, zou dit gezien worden als oplichterij. Yu poti wang mang ini wang djote, dan yu kisi a moni”, aldus Santokhi. De VHP-topman benadrukte ook dat Bouterse twee jaren na de verkiezingen nog steeds praat over stabilisatie en herstel, maar nog steeds geen crisisbeheersingsplan heeft kunnen presenteren.
Hoefdraad bezig met tweede ronde leningen
Santokhi voerde aan dat Hoefdraad momenteel weer bezig is een tweede ronde van leningen in orde te maken. Hij vroeg het staatshoofd wat als ‘collateraal’ hiervoor gegeven zal worden. Wat de eerste staatsobligatie van USD 550 miljoen betreft, is de eerste renteaflossing kort geleden al gepleegd aan Wall Street. De VHP-leider vroeg duidelijk over hoe en uit welke begroting deze aflossing is gepleegd.
Pensioenfonds Staatsolie wordt uitgehold
De oppositieleider benadrukte over harde informatie te beschikken dat de regering bezig is haar klauwen in te werken op het USD 60 miljoen pensioenfonds van Staatsolie. “Wij krijgen ook signalen dat de regering bezig is om het pensioenfonds van Staatsolie aan te wenden voor haar overheidsuitgaven”, stelde Santokhi. De politicus vroeg ook duidelijkheid over hoe precies de koopkrachtverestering van de ambtenaren en de herwaardering van de leerkrachten zal worden betaald.
Abdoel neemt het op voor Hoefdraad
Amzad Abdoel (NDP) nam het op voor Hoefdraad. Volgens de parlementariër heeft Hoefdraad niet aangegeven dat Suriname het IMF niet meer nodig heeft, maar dat op basis van de cijfers van Financiën Suriname niet meer zou kunnen kwalificeren voor betalingsbalanssteun. Abdoel benadrukte dat het Stabilisatie – en Herstelplan niet op steen staat gegrafeerd, maar dat dit altijd open staat voor veranderingen. In crisissituatie moet de regering soms bij acute zaken snel een besluit nemen. “Het plan geeft slechts de contouren aan. De besluiten van de regering hebben ervoor gezorgd dat wij een punt hebben bereikt waar wij kunnen zeggen dat wij dit jaar uit de crisis kunnen kruipen”, aldus Abdoel.
FR

error: Kopiëren mag niet!