Soekhoe bemerkt stemmingmakerij bij bericht Suriwood Lumber Company

Directeur Satin Soekhoe geeft journalisten een rondleiding op zijn bedrijfsterrein. Op de foto is één van de exportproducten (houten tegels) van zijn bedrijf te zien
Directeur Satin Soekhoe geeft journalisten een rondleiding op zijn bedrijfsterrein. Op de foto is één van de exportproducten (houten tegels) van zijn bedrijf te zien
De directeur van de Surinaamse Hout en Houtverwerking Industrie (SHHI), Satin Soekhoe, betitelt de berichtgeving vanuit Suriwood Lumber Company als stemmingmakerij. Volgens de directie van Suriwood zijn alle legale stappen doorlopen om in aanmerking te komen voor de concessie genaamd 366B in de districten Para en Sipaliwini. Daartoe kwamen zij ook in aanmerking. Volgens Suriwood is de minister, ondanks dat hij door de bevoegde instanties erop gewezen is dat de uitgifte aan Suriwood correct en legaal was, er toch ertoe overgegaan de concessie in te trekken bij Suriwood. Suriwood heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat. Volgens Suriwood heeft de Surinaamse Hout en Houtverwerking Industrie al bijkans 112.000 hectare grond op haar naam staan. Dit, terwijl Suriwood wordt overgeslagen als nieuwkomer.
Soekhoe weerspreekt dit laatste vooral. Als exportonderneming heeft het bedrijf in zijn ruim 20-jarig bestaan hout opgekocht. De 366B is bedoeld voor het eerst zelf te doen aan houtkap. Soekhoe heeft op 7 december 2015 een aanvraag ingediend voor een houtconcessie in de districten Para en Sipaliwini (#366A). Het blijkt dat #366A het enige terrein was, waar er uiteindelijk bij komst van Suriwood mee gesjoemeld werd en er op den duur een #366B ontstond. Het terrein was oorspronkelijk rond de 20.000 ha. Op 9 december 2015 heeft Soekhoe een bevestiging van de aanvraag ontvangen van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht Suriname (SBB). Het proces van behandeling ging verder bij SBB.
Uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken blijkt dat Suriwood pas op 25 oktober 2015 werd opgericht. Dit, terwijl precies tegen die tijd de behandeling van de aanvraag van Soekhoe al in proces was. Suriwood is pas op 31 oktober bij KKF ingeschreven.
Vervolgens werd de aanvraag van Soekhoe aan de desbetreffende commissariaten voor advies gestuurd. De dc van Para heeft op 23 september 2016 positief advies uitgebracht. Vervolgens gaf de dc van Sipaliwini ook positief advies. In oktober 2016 is Soekhoe opgeroepen door SBB om enkele zaken te bespreken rond de situatie op de concessie. Op een deel van het terrein was al aan houtkap gedaan. De concessie werd toen in overeenstemming verkleind naar 14.500 ha. Op 15 december 2016 werd door Soekhoe een gesprek aangevraagd, omdat het proces te lang duurde. Uiteindelijk moest het bedrijf alleen nog zijn solvabiliteit bewijzen om de exploratie van het gebied te kunnen verrichten. Dat werd gedaan en het wachten was op een beschikking.
“Wij zaten te wachten op de beschikking totdat het bedrijf op 26 januari werd verrast met een brief van de minister van RGB (Steven Relyveld, red.). De bewindsman deelde het bedrijf mee dat het verzoek van de Surinaamse Hout en Houtverwerking Industrie niet wordt gehonoreerd. Dit, omdat er een andere aanvraag in behandeling was. Niet omdat wij niet voldoen aan iets, maar de reden is dat er een andere aanvraag in behandeling is. Dit is geen valide reden. Alles was al uitbehandeld. Het wachten was op de beschikking. Er was niets anders bekend rond behandelingen. De mensen van SBB wisten ook niet dat er iets anders bij de minister in behandeling was. Bovendien is het vreemd dat er zo iets bij de minister in behandeling was, aangezien aanvragen via SBB moeten gaan”, stelt Soekhoe. Ondanks de aanmaning aan de minister werd het terrein toch aan Suriwood uitgegeven. “Voor mij is het duidelijk dat dit geen zuivere koffie is”, stelt Soekhoe. Ook uit gesprekken met de SBB kon de concrete reden voor afwijzing niet worden gehaald.
Er werd een kort geding aangespannen tegen de Staat door Soekhoe. Tegelijkertijd ging de Surinaamse Hout en Houtverwerking Industrie in beroep bij de nieuwe minister van RGB, Roline Samsoedin. De minister heeft volgens Soekhoe er direct werk van gemaakt. Uiteindelijk kreeg het bedrijf vorige week maandag bericht dat de beschikking klaar ligt.
Soekhoe geeft aan dat hem nooit is gevraagd naar steekpenningen voor toewijzing van de beschikking. Onder minister Relyveld ook niet. “Het is buiten mijn principe om iemand steekpenning te geven. Het zal mij niet verbazen dat dit principe ons is afgestraft. Er is geen enkele andere reden dat een andere aanvraag uit de hemel was komen te vallen”, aldus Soekhoe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!