Seniorenburgers moeten zelf hun Bazo-kaart bekostigen

De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) wordt al geruime tijd geteisterd met financiële knelpunten. Dit is te merken aan onder andere de uitbetaling van de SZF-huisartsen, die in tranches hun bezoldigingen ontvangen en het additioneel bekostigen van medicijnen door hen die reeds een basiszorgverzekering hebben afgesloten bij SZF. Thans zijn seniorenburgers voor een nieuwe ‘verrassing’ komen te staan. Zij moeten namelijk eerst een screening ondergaan om in aanmerking te komen voor een Bazo-kaart (basiszorgverzekeringskaart). Dit betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is dat deze doelgroep na het bereiken van de 60-jarige leeftijd door de overheid verzekerd zal worden.
“Volgens de wet behoort de Staat te betalen voor de basiszorgverzekering van burgers vanaf de leeftijd van 60 jaar! Ik heb zaterdag een geval gehad waarbij een seniorenburger van 65 jaar geen Bazo-kaart heeft gekregen, alleen omdat hij af en toe een taxirit rijdt. Hij moet zelf betalen voor zijn basiszorgverzekering! Dus met andere woorden, het maakt niet uit hoe oud je bent, als je kleine inkomsten hebt van SRD 10 of SRD 20 (naast je AOV) moet je je basiszorgverzekering zelf betalen. Dit kan toch niet!” Dit zegt de zeer bezorgde parlementariër Ingrid Karta-Bink (PL) in gesprek met Dagblad Suriname. “Nu dwingt men de ouderen, die bovendien hun krachten al gegeven hebben aan het land, weer aan het werk te gaan om verzekerd te kunnen zijn! Wie gaat iemand van 65 of 70 jaar in dienst nemen? Ook in het district Nickerie is dit het geval! Waar gaan wij naar toe in dit land?”
Op grond van de Wet Basiszorgverzekering, die in 2014 was geïntroduceerd, dienen kinderen tussen 0 en 16 jaar en seniorenburgers vanaf 60 jaar door de regering verzekerd te worden. De verplichte medische verzekering voor 60 plussers kost inmiddels al gauw rond de SRD 245 per persoon, terwijl er voor elk kind een maandelijkse premie van SRD 72 wordt gehanteerd. Indien de Bazo-kaart vervallen is, dient men het dichtstbijzijnde SZF-kantoor te bezoeken. Op deze manier wordt men onderworpen aan een screening, waarbij er een vragenlijst ingevuld dient te worden. Afhankelijk hiervan wordt de Bazo-kaart verlengd of juist geannuleerd. Volgens Karta-Bink tracht de overheid een aanslag te plegen op de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), die momenteel slechts SRD 525 bedraagt. “De overheid denkt waarschijnlijk dat de seniorenburgers met deze SRD 525 uit moeten komen na het betalen van de nutsvoorzieningen en de basiszorgverzekering. Wat houd je dan over?” De volksvertegenwoordiger zal deze kwestie breedvoerig in het parlement aankaarten.
KSR

error: Kopiëren mag niet!