Santokhi wil geen NDP-loyalist als korpschef

VHP-fractieleider Chan Santokhi hoopt niet dat de regering het conflict tussen de Surinaamse Politiebond (SPB) en de leiding van het Korps Politie Suriname zal misbruiken om korpschef Agnes Daniel te vervangen met een loyale ‘politieke korpschef’. In het Actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK) voerde de politicus aan dat de regering in de afgelopen periode duidelijk heeft getoond een beleid te voeren, waarbij sleutelpersonen op systematische wijze zijn vervangen door sterke partijloyalisten. “Personen op wie de president meer dan 100% kan rekenen en die met instructies in actie kunnen komen. Deze enge belangen moeten voorkomen worden binnen het politiekorps. Deze regering heeft expertise en karakteristieken van een militaire achtergrond. Dat zie je ook wanneer zij haar beleid uitvoert”, aldus Santokhi.
De VHP-topman voerde aan dat de gezamenlijke oppositie tijdens de afgelopen hoorzittingen breedvoerig over het conflict is geïnformeerd door het bestuur van de politiebond. Het gaat volgens hem om een ernstige zaak, omdat het nooit eerder in het land is voorgekomen dat zo een vakorganisatie het vertrouwen in de korpsleiding heeft opgezegd. Hij waarschuwt de regering om tijdens het oplossen van dit probleem, geen misbruik van de situatie te maken door NDP-loyalisten in de korpsleiding in te schuiven. Santokhi benadrukt dat deze situatie vergeleken kan worden met de vervanging van Jennifer van Dijk-Silos op Justitie en Politie met NDP-loyalist Eugene van der San. Dit gebeurde nadat het Hof van Justitie het vertrouwen in Van Dijk-Silos had opgezegd. Vooralsnog ziet hij geen enkele verbetering op Juspol.
FR

error: Kopiëren mag niet!