“Voorbereiding protestmanifestatie Nickerie in volle gang”

De vakbondsleiders Robby Berenstein en Dayanand Dwarka (foto: Anil Ramkumar)
De vakbondsleiders Robby Berenstein en Dayanand Dwarka (foto: Anil Ramkumar)
Protestactie 12 mei afgelast
De protestactie die voor vandaag was gepland in Paramaribo door de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en de samenwerkende actiegroepen, is afgelast. Vakbondsleider Robby Berenstein heeft dit middels een persconferentie bevestigd. De onverwachte gebeurtenissen van de afgelopen dagen met betrekking tot onder andere de herwaarderingskwestie is als reden opgegeven. Daarom wordt de focus op de protestactie van 13 mei gelegd, welke in het district Nickerie wordt georganiseerd. Volgens Berenstein hebben de bewoners van het voornoemd district de behoefte voor een protestmanifestatie aangetoond. De verslechterde economische situatie is namelijk ook in dit district voelbaar.
Leraren Nickerie ondersteunen protestactie
Berenstein deelde mee dat de leerkrachten desalniettemin betrokken zijn bij de nationale issue in het teken van de beëindiging van de verdere verarming van de bevolking en het terugdraaien van de verhoogde benzinetarieven. “De BvL/ALS is tot een overeenstemming gekomen met de regering voor wat betreft de uitbetaling van de herwaardering, waardoor zij hun actie hebben opgeschort. Daarom is dit van invloed op onze protestmanifestatie. We juichen het als vakbeweging wel toe dat de leraren een oplossing hebben bereikt en dat de scholen gestart zijn. We kunnen namelijk niet van de onderwijzers verwachten dat zij vandaag weer komen opdagen om deel te nemen aan de acties die gevoerd worden voor een nationale issue. Ze blijven echter wel betrokken bij de acties die wij voeren.”
De vergunningsaanvraag is gisteren goedgekeurd door de districtscommissaris van Nickerie. De protestloop zal zaterdag omstreeks 13:00 uur van start gaan vanuit het actiecentrum Sattvika van de BvL/ALS. “Dit bevindt zich op de hoek van de Wilhelminastraat en de Achterdam. We lopen vervolgens naar het Willemsplein waar de toespraken gehouden zullen worden. De onderwijzers nemen voor de volle 100% deel aan deze protestloop, aangezien het voor een groot deel geen werkdag is.”
Kort geding wordt ingetrokken
Berenstein vindt dat de afgewezen vergunningsaanvraag om vandaag een vreedzame protestactie te organiseren in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, geen gedegen argument als grondslag heeft. Men hanteert namelijk de rehabilitatiewerkzaamheden aldaar als argument. “Dit zijn oneigenlijke argumenten.” Hiervan hadden de actieleiders op een gegeven moment een rechtszaak aangespannen, welke gisteren in behandeling zou worden genomen. Echter is dit vanwege de ontstane situatie ingetrokken, omdat het kort geding uitsluitend betrekking had op de protestactie van vandaag, die uiteindelijk afgelast is.
Burgercollectief wil eigen pad bewandelen
“Delen van het Burgercollectief hebben woensdag de behoefte kenbaar gemaakt om hun eigen zaak te willen organiseren. Wij gaan voor wat dat betreft niemand in de weg staan; zij hebben de vrijheid dat te doen, maar dit is dan onder hun verantwoordelijkheid.” De acties van het Burgercollectief staan dus geheel los van de acties die door Ravaksur georganiseerd worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!