Gedoogbeleid machthebbers en consumptiepatroon bevolking schaden economie

Winston Ramautarsing
Winston Ramautarsing
Suriname zit in de knoei. De knelpunten, vraagstukken en problemen zijn legio. Er wordt naar wegen gezocht om de neergang te stuiten. De regering tracht de misère te verlichten door geld te lenen en de werkende klasse ziet loonsverhoging als een remediering. Voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) schudt het hoofd. “Er wordt alleen gedacht aan lenen en actievoeren voor loonsverhoging. Niemand denkt en komt merkbaar op tegen het kwaad dat inflatie en prijsstijging met zich meebrengen.”
Hoe Suriname te herstellen
De nood waarin Suriname verkeert, kan op verschillende manieren aangepakt worden. De burgerij wordt gezien als een belangrijke schakel bij het weer gezond maken van de economie. De VES heeft uitgesproken meningen over hoe het land te herstellen. De regering zou los van lenen en loonsverhoging ook andere wegen kunnen bewandelen om Suriname uit het dal te helpen. Ramautarsing geeft toe dat de regering aan zet is, maar wijst er ook op dat de bevolking zich ook zal moeten inzetten zodat er gescoord kan worden. Hij vraagt zich af waarom de regering niet met de bestaande wetten in de hand het bedrijfsleven en de consument dienstbaar en/of onderhorig maken. De regering is niet alleen verzot op lenen, zij wakkert deze zucht en op krediet leven ook aan bij de bevolking.
De wet wordt niet nageleefd
Als schoolvoorbeeld werd het volgende aangehaald. “Volgens de wet moet 35% aanbetaling plaatsvinden bij aankopen van luxeproducten en 25% voor basisbehoeften die op krediet worden aangeschaft, maar niemand die volgens de wet handelt. Bedrijven roepen in advertenties gegadigden op om ‘zonder voorschot op krediet te kopen’ en de regering gedoogt deze werkwijze, die de mensen stimuleert meer te lenen dan zij kunnen betalen.”
Strafbaar
Zonder voorschot verkopen en kopen op krediet is strafbaar, maar iedereen lapt de wet aan zijn laars, ook de overheid. ‘De regering zou er goed aan doen om ervoor te zorgen dat de wet wordt nageleefd. Nu kan van alles tegelijk gekocht maar niet afgelost worden en de regering gedoogt maar.’
Kredietregistratiebureau
De regering volgt de verkeerde weg en is tegelijkertijd bezig om bij wet een kredietregistratiebureau in het leven te roepen. De VES ziet hierin geen heil omdat er al wetten zijn waarin kredietregels zijn aangegeven. De VES heeft de ontwerpwet Kredietregistratiebureau becommentarieerd en aan De Nationale assemblee aangeboden.
HD

error: Kopiëren mag niet!