Richard Kalloe: “Deze regering weet niet wat sparen betekent”

“Deze regering weet niet wat sparen betekent. Ze hebben geen cultuur van sparen”, aldus econoom Richard Kalloe tegenover Dagblad Suriname. Dat er zoveel herrie wordt gemaakt over het Spaar- en Stabilisatiefonds, typeert hij als pure belazerij. “Integendeel hebben zij al het geld opgemaakt. Sinds wanneer spaart deze regering”, aldus Kalloe heel sceptisch. “Na soso fufuru den sabi fufuru”, zegt de econoom onomwonden. Systematisch kan uit het verleden aangetoond worden dat spaargeld door andere regeringen verbrast is door de huidige beleidsmakers. Dit gebeurde in de jaren ’80 en de periode 2010 tot 2015.
De regering zit aan dankzij het kiesstelsel, benadrukt Kalloe. Maar van sparen is er geen sprake, nog minder van investeren. Sparen en investeren zijn woorden die niet voorkomen in de belevingswereld van de regering Bouterse, meent de econoom. “Ze hebben alleen een cultuur van geld opmaken en geen geld stoppen in de investering.”
Over de financieel-economische malaise waarin het land momenteel verkeert, had Kalloe jaren geleden al aan de bel getrokken. Hij liet meerdere malen een waarschuwend geluid horen dat Suriname afstevende naar een diep financieel gat. Maar zijn zorgpunten werden helemaal niet serieus genomen door beleidsmakers en assembleeleden. Integendeel werd een beeld geschetst alsof er niets aan de hand is en de bevolking zich geen zorgen hoefde te maken. Een assembleelid dat furore heeft gemaakt omtrent deze kwestie is het NDP-assembleelid Amzad Abdoel. “En zie je wat vandaag de dag is gebeurd, de economie is helemaal kapot, we zijn met grote schulden geëindigd, we zijn op de stoep van het International Monetair Fonds beland.”
Kalloe wijst erop dat het beslist niet zal eindigen bij het IMF, maar een 20 tot 30 jaren verder waar Suriname al de schulden moet blijven aflossen. “We zijn op hetzelfde niveau als Guyana terechtgekomen. Ook zij hebben geen cultuur van sparen”, aldus Kalloe.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!