Kerkplein alternatief volksprotestmanifestatie oppositie

De gezamenlijke oppositiepartijen NPS, VHP, PL en Abop zien het Kerkplein als een alternatief voor de ‘volksprotestmanifestatie’ van 20 mei. NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt aan Dagblad Suriname dat de vergunningaanvraag intussen al is ingediend. “Wij willen het in de stad doen en het liefst op het Onafhankelijkheidsplein, het volksplein. Ook het Kerkplein, welke in de buurt is van het regeercentrum, is een optie. Op kort termijn zullen wij een definitieve locatie kenbaar maken”, aldus Rusland. De NPS-topman benadrukt dat kort na de afwijzing van de eerste vergunning op 5 mei, verschillende stromingen binnen de partijen zijn ontstaan. Zo wenste een deel gewoon, zonder vergunning, richting het Onafhankelijkheidsplein te gaan, terwijl een heel klein deel het Andre Kamerveenstadion als ideale locatie zag. Uiteindelijk is flink nagedacht, waarna ook het Kerkplein als optie is opgebracht. De NPS-topman zelf vindt dat er toch wel rekening gehouden moet worden met wetten en regels in het land. “Als de regering beargumenteert dat het gras van het Onafhankelijkheidsplein niet in goede staat is, dan kunnen wij een alternatief kiezen waarbij die argumenten er in ieder geval niet bestaan. Dan kunnen wij zien wat de werkelijke intentie van de regering precies is”, aldus Rusland.
Hoorzittingen achter de rug
De gesprekken die moeten leiden tot de manifestatie zijn achter de rug. De rode lijn volgens de NPS-topman is dat de groepen erkennen dat er problemen op dit moment zijn en dat er ombuiging van het beleid moet komen. Een deel van de gesprekspartners heeft duidelijk de ondersteuning toegezegd en zal haar mensen mobiliseren om de actie te ondersteunen. Een ander deel stelt volgens Rusland dat zij volledig begrip heeft voor het initiatief en achter eisen van de partijen staan. Echter werken deze groepen op een zodanig gebied, dat zij toegankelijk voor alle Surinamers moeten blijven. Vandaar dat zij hun leden niet kunnen verplichten deze actie te ondersteunen. De mobilisatie van de oppositiepartijen is in ieder geval in volle gang.
Partijkleding wel toegestaan
Rusland spreekt tegen dat er een verbod is op het aantrekken van partijkleding op 20 mei. Volgens de politicus hebben wel twee buitenparlementaire oppositiepartijen zo een voorstel ingediend. “De opmerking vanuit de organisaties is dat wij de mensen niet kunnen verbieden in partijkleding te komen. Hoe dan ook, er zijn verschillende organisaties die meedoen met de acties. Wat dat betreft, is een ieder vrij om zich op zijn of haar eigen wijze te presenteren”, aldus Rusland
Niet onder indruk van reactie Misiekaba
Rusland voert aan dat hij niet onder de indruk is van de recente reactie van NDP-fractieleider Andre Misiekaba in de media. Vier grote politieke partijen hebben volgens Misiekaba een hele maand uitgetrokken om een politieke manifestatie voor te bereiden. De NDP heeft die met haar achterban binnen een dag groots kunnen organiseren. Dat ze nu een maand de tijd nemen om een manifestatie te houden, zegt al veel van deze partijen, meent Misiekaba. “Hij zegt het zelf: in het verleden. Onze actie is in eerste instantie erop gebaseerd dat wij iets zouden organiseren richting 25 mei, twee jaar na de verkiezingen. Het punt is dat wij voor 20 mei hebben gekozen, omdat de dag erna de heilige maand Ramadan aanvangt. Toevallig lopen deze activiteiten samen met de verslechterde economische situatie in het land”, stelt de NPS-topman.
FR

error: Kopiëren mag niet!