Gajadien: ‘Transparantie goudsector nog steeds zoek’

“De transparantie binnen de goudsector is op dit moment nog steeds zoek”, zegt assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) aan Dagblad Suriname. Eén van de beloftes die president Desi Bouterse vanaf zijn eerste aantreden in 2010 heeft gedaan, is de totale ordening van de goudsector. De parlementariër merkt echter eerder op dat het staatshoofd juist meehelpt de roofbouw van onze natuurlijke hulpbronnen voort te zetten. “Of de schuld nu bij de president, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen of de Commissie Ordening Goudsector (OGS) ligt, punt is dat de ordening slechts een loze belofte is gebleven. De kleine en illegale goudwinning in Suriname zou de staat het dubbele moeten opbrengen, dan wat grote bedrijven jaarlijks verdienen. Conclusie: als er zoveel grote omzetten in deze sector plaatsvinden, waarom probeert de staat niet om haar begrotingstekorten uit deze sector te financieren? Wanneer dit niet gebeurt en alles maar bij beloftes blijft, kunnen wij twee conclusies trekken: het is of moeilijk of er zijn grote belangen van personen die ook erin zitten. In dit geval gaat het zeker om personen die in de leiding van het land zitten en hun familieleden, waardoor de samenleving er geen profijt van krijgt”, aldus Gajadien. Het assembleelid stelt dat handel wordt gedreven met concessierechten, waarbij het imago van Suriname nationaal en internationaal geschaad wordt.
Vraagtekens bij enorme exporten goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House
Gajadien stelt dat er op dit ogenblik veel vraagtekens zijn over goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House. Kaloti zou volgens hem de laatste maanden enorme goudexporten hebben gepleegd, zonder dat de staat iets noemenswaardigs daarvan heeft overgehouden. In april is in een rapport van het Amerikaanse ‘Center for Secure Free Society (SFS)’ naar Suriname verwezen als een ‘criminele staat’ waar drugscriminaliteit en witwassen op grote schaal plaatsvinden. Ook zou de goudraffinaderij Kaloti als dekmantel fungeren voor grootschalige witwaspraktijken voor illegale geldstromen. In een regeringsverklaring werden deze beschuldigingen als ‘storend’ bestempeld. Gajadien benadrukt dat hij in de komende periode zeker meer duidelijkheid over de vermeende praktijken bij Kaloti zal vragen aan de regering.
Kwestie ‘Area of Interest’ nog vers in geheugen
Het geval van de zogenaamde ‘Area of Interest’ binnen de gouddeals is Gajadien nog vers in het geheugen. De parlementariër zegt dat hij in de vorige zittingsperiode van het parlement een brief naar het staatshoofd had gestuurd om opheldering over deze situatie te vragen, maar heeft het staatshoofd precies zoals alle andere verzoeken om gevallen van corruptie te onderzoeken aan zijn laars gelapt. “Ik zie dat deze regering niet heeft opgetreden, maar vermoedelijk zelf meewerkt aan de exploitatie van het illegaal winnen van goud. De meest eenvoudige zaken worden niet gedaan. Als er vergunningen worden verstrekt, dan zou op basis van zo een concessieareaal belasting geheven moeten worden. Dat vindt niet plaats, omdat het overduidelijk is wie de mensen zijn die de concessies hebben“, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Ook de kwestie van de Skalians is volgens hem in een doofpot gestopt.
Dompig gevlucht?
De politicus voert aan dat het voor hem op dit moment onduidelijk is wie leiding geeft aan de Commissie Ordening Goudsector (OGS). Gerold Dompig, die bekend stond als de coördinator van de commissie, wordt al geruime tijd door een lokale bank via bekendmakingen in de media gezocht. Hij vindt het vreemd dat de regering tot nu toe niet met een verklaring hierover is gekomen. “Er is ook geen informatie gegeven dat een wijziging in de leiding heeft plaatsgevonden. Dat geeft aan hoe ‘serieus’ men werkt aan de ordening van deze sector”, aldus de VHP’er. OGS is een presidentiële commissie, maar de operatie wordt betaald uit de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen. Voor het dienstjaar 2017 heeft NH een totaal bedrag van SRD 7 miljoen begroot voor deze commissie. Hoewel de begroting voor OGS in de afgelopen jaren is teruggebracht, vindt de politicus dat de commissie niet voldoet aan de doelstellingen en kost dit het land bijzonder veel geld. Tijdens de begrotingsbehandeling over 2016 benadrukte Gajadien nog dat NH doorgaat met het cliché verhaal dat in de afgelopen 5 begrotingsjaren steeds terugkomt wat deze commissie zal bewerkstelligen. Dezelfde plannen zijn wederom in de begroting van 2017 opgenomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!