Baidjoe Gena voorvechter van onderwijs en emancipatie

Baidjoe GenaHet boek ‘Baidjoe Gena, voorvechter van onderwijs en emancipatie’ werd gisteren aan het Nationaal Archief van Suriname geschonken. Het boek, met de bijdragen van onder meer nazaten en tijdgenoten van Baidjoe, werd samengesteld onder de redactie van Damyanti Gena.
Baidjoe Gena werd in 1922 geboren in een Brits-Indische immigrantenfamilie in Suriname. Al vroeg in zijn leven werd hij geconfronteerd met onrechtvaardige verschillen in de gemeenschap, waarin hij leefde. Hij zette zich in voor gelijke kansen en goed onderwijs voor iedereen. Zijn brede sociale en politieke netwerk maakte het hem mogelijk om binnen en buiten zijn familie bij te dragen aan de vorming en emancipatie van meer dan één generatie Hindoestanen in Suriname en Nederland. Zijn verhaal geeft inzicht in de sociale en economische ontwikkeling van Suriname in de jaren die volgende na de Tweede Wereldoorlog.
HD

error: Kopiëren mag niet!