John van Coblijn: ‘Protestvergunning Onafhankelijkheidsplein weigeren is onverstandig’

“Het is een maatschappelijke ontwikkeling geweest waar mensen altijd over de gehele wereld bepaalde plekken kiezen om naar toe te gaan en hun misnoegen te uiten, zo ook het Onafhankelijkheidsplein. Het is dus zeer onverstandig van de regering om mensen te weerhouden hun misnoegen te uiten. Door een vergunning te weigeren, laat men zien dat men niet competent en niet in staat is het land te besturen.” Zo reageert de politicus John van Coblijn op de zoveelste beslissing van de regering om vreedzame betogers en de oppositiepartijen geen toestemming te verlenen om hun misnoegen te kunnen uiten op het Onafhankelijkheidsplein. De politicus voert aan dat de regering definitief weet dat zij de macht aan het kwijtraken is, waardoor zij het risico niet wil nemen om toestemming te geven voor dit soort massademonstraties. “De regering zal elk initiatief, waarbij aangetoond wordt dat zij de controle niet meer heeft over de samenleving, proberen tegen te gaan. De regering wil aantonen dat zij de macht heeft en niet het volk. Het gaat erom dat het volk zijn macht wil terugnemen”, stelt hij.
Protesteren zonder vergunning, maar op basis van afspraken met politie
Van Coblijn benadrukt zelf geen voorstander ervan te zijn dat demonstranten een vergunning moeten aanvragen om te kunnen betogen en te protesteren. “De plicht die je wel als goede burger van het land hebt, is een aanmeldingsplicht. Hierdoor kan in overleg met de politie de zaak geregeld worden, zodat alles in goede banen kan worden geleid. Protesteren betekent dat het volk de macht bij zich heeft en daarvoor ook de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen. Dus geen vergunningsplicht, maar een aanmeldingsplicht”, aldus de politicus. Hij voert aan dat overal ter wereld ‘het uiten van je misnoegen’ een politiek instrument is. “Zo leert de geschiedenis van de wereld ons ook dat in verschillende landen volkeren niet gewacht hebben op formele zaken, maar zelfstandig ertoe over zijn gegaan om datgene waar zij formeel recht op hebben, te eisen. Dat is de macht uit handen van politici te trekken.”
Regering moet op democratische manier antwoord geven
Het is volgens de politicus belangrijk dat de regering op democratische manier antwoord geeft op hetgeen de samenleving eist. “Het volk heeft altijd aspiraties. Het is de politiek die de aspiraties organiseert, plant en uitvoert. Zij die het mandaat hebben om te vertegenwoordigen of te regeren, hebben de macht niet. Het zijn de aspiraties van het volk die de regering moet volbrengen.” Van Coblijn benadrukt dat de regering zichzelf in zo een situatie heeft gemaneuvreerd, omdat zij de situatie van het land nooit zover moest hebben laten komen. Nu moet de regering ‘haar uiterste best doen om het land uit de penarie te halen’.
FR

error: Kopiëren mag niet!