TAP’ers en bestuur bereiken akkoord

Frontfoto 2De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) en het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben gisteren een akkoord bereikt over de uitbetaling van de salarissen. De leden van de federatie zijn op 5 mei in actie gegaan. De ingang van het universiteitscomplex aan de Leysweg werd gebarricadeerd door het technisch en administratief personeel (TAP’ers). Van de ruim 509 TAP’ers stond rond de 100 bij de ingang. Een deel van de leden kreeg dispensatie van de bond. De actie werd gevoerd om zekerheid te verkrijgen rond de uitbetaling van de salarissen. “Het gaat bij ons niet om het geld, maar om respect en gezag”, zei WFU-voorman Hugo Blanker. De bondsleden wensen ook op hetzelfde niveau van de leerkrachten te worden gehonoreerd. Het maakt Blanker niet uit wanneer de herwaardering van de leerkrachten in werking treedt. Bij de leden van de bond gaat het volgens hem om een simultane aanpassing van de honorering.
Op de vergadering werd een brief van het universiteitsbestuur voorgelezen. De herwaardering werd daar ook in besproken: “Wij realiseren ons dat ingevolge het Bezoldigingsbesluit Universitair Personeel (BMW, SB 1980 no 157) artikel 29 de minister van OWC de bevoegdheid heeft om te verklaren dat deze verhoging niet van toepassing is op het personeel van de universiteit. Wij hebben onze minister aangeschreven, waarbij wij hem het verzoek voor beschikbaarstelling van de middelen hebben gedaan. Wij hebben hem ook gevraagd om garanties dat de subsidiemiddelen ter uitbetaling van de lonen en salarissen op tijd beschikbaar worden gesteld”, schreef het bestuur.
De vakbond had geen vertrouwen in garantie door de minister van Financiën aan het bestuur van de universiteit. Het lag dus in de bedoeling dat de aanwezige leden naar het kantoor van onderwijsminister Robert Peneux zouden gaan om de minister te vragen naar een uitdrukkelijke garantie. Uiteindelijk bleek tijdens de vergadering in de ochtenduren dat het bestuur van de universiteit zich al sterk maakte om zaken op orde te krijgen. Rond 10.00 uur (2 uren na de start van de actie) liep het bondsbestuur op uitnodiging richting het universiteitsbestuur. Na een gesprek van ruim een uur hebben partijen een akkoord getekend. Dit akkoord werd gelijk per bode richting de onderwijsminister gestuurd om geaccordeerd te worden. Het beraad van de bond is nog niet opgeschort/opgeheven. Maandag komen de bondsleden weer in vergadering bijeen. Daar zal het resultaat van de actie met de leden worden gecommuniceerd en worden gekeken naar de wijze waarop de minister op het akkoord heeft gereageerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!