‘Niemand houdt van de arme boer’

‘Niemand houdt van de arme boer.’ Tot deze stelling komt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynandan Oemraw. Tegenover Dagblad Suriname verklaart hij dat de boer ook nog een stiefmoederlijke behandeling krijgt. ‘De arme boer krijgt van alle kanten de slagen.’ Een voorbeeld van al de obstakels die de boer allemaal moet overbruggen is het feit dat hoewel de prijs van rijst stijgt, de prijs van padie niet stijgt. ‘Rijst wordt duurder maar padie wordt niet duurder. Hoe kan dat.’ Het afgelopen seizoen kostte een baal gemiddeld tussen de SRD 92 en SRD 94 per baal. Dit seizoen bedraagt de prijs tussen de SRD 90 en SRD 95. ‘En in die tussentijd is brandstofprijs gestegen en de prijs van alle inputs. Alleen de prijs van padie mag niet omhoog’, aldus Oemraw terneergeslagen. Hij herinnert eraan dat de regering de belofte van USD 300 en twee zakken mest per hectare ingezaaide areaal nog steeds als een worst voor hun neuzen houdt.
De boeren zijn momenteel bezig met het afoogsten van hun padie. Bijkans 8 tot 9 % moet nog geoogst worden. De regens maken het moeilijker om te oogsten. Hier gaat ook meer financiën mee gepaard. Het vervoeren van de afgeoogste padie door een modderpoel kost duurder dan in de droge periode. Weer andere boeren zijn al begonnen met de natte grondbewerking. Oemraw die ook padieboer is, vertelt dat de boeren zullen blijven inzaaien, ook al draaien zij op verlies. Met de seizoenleningen bij de bank kunnen zij geld lenen om hun inzaai te doen, hoewel zij nog schulden hebben lopen bij de bank. ‘Wij komen nooit van die schulden af, de schulden blijven groeien samen met de rente.’ Een andere optie hebben zij niet. Planten van rijst is hun enige middel van bestaan om hun gezinnen te voeden en kinderen hoger onderwijs te laten genieten.
Oemraw benadrukt dat de SPBA geen politieke kleur heeft. Indien er vergunning afgegeven zou worden voor het houden van de protestacties zaterdag, zouden de boeren wel hieraan deelnemen. Volgens Oemraw moet niet over het hoofd gezien worden dat het levensonderhoud met de dag duurder wordt. De prijzen van brandstof en alle input voor de rijstsector blijven een stijgende trend vertonen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!