Nationale REDD+ strategie voor Suriname in de maak

Nationale REDD+ strategie voor Suriname in de maakHet Nimos, de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht en het United Nations Development Programma zijn gisteren een tweedaagse workshop gestart voor het ontwikkelen van een nationale REDD+ strategie voor Suriname. Het is een participatief proces, dat tegen oktober 2017 moet zijn afgerond. “Wat van belang is, is dat wij het milieu beschermen en ook het land ontwikkelen”, stelt Nimos-directeur Cedric Nelom. Met het vastleggen van een dergelijke strategie wenst de organisatie ook een voorbeeld te scheppen voor de internationale gemeenschap. “Als wij kijken naar hoe wij nu omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen, kunnen wij inderdaad het pad opgaan, waarbij wij een balans brengen tussen milieu en ontwikkeling”, stelt Nelom.
De participanten aan deze workshop kwamen uit verschillende groepen in Suriname. Zowel milieuorganisaties, overheidsvertegenwoordigers, de private sector als tribale vertegenwoordigers waren aanwezig. Alle groepen worden na de workshop individueel benaderd. Het is van belang om verschillende inzichten bij elkaar te roepen, opdat er bij de implementatie van de strategie draagvlak is. Suriname is het groenste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ook wel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Het land behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad. REDD+ biedt een unieke kans voor Suriname om – ondanks economische ontwikkeling – zijn uitstoot laag te houden.
Vanwege de hoge dekkingsgraad van tropisch regenwoud, kan REDD+ interessant zijn voor Suriname. Door de verwachte ontbossing nog verder te verminderen, kan Suriname in aanmerking komen voor financiële compensatie uit het REDD+ mechanisme. REDD+ schept economische waarde voor staande bossen én tracht de planning en ontwikkelingsactiviteiten dusdanig te beïnvloeden dat de ontbossingsgraad zo laag mogelijk wordt gehouden, zonder dat dit de ontwikkeling remt. Er werd op de workshop aangekaart dat er zich problemen binnen en buiten de bossector kunnen voordoen, die leiden tot effecten op mens en natuur. Dit zijn zowel positieve als negatieve effecten. Ontwikkelingsplannen hebben meestal negatieve effecten op het milieu, maar ook positieve effecten op lokale gemeenschappen. Ook staat vast dat elk ontwikkelingspad afwegingen en compromissen met zich meebrengt.
Er zijn intussen al een plan en methodologie ontwikkeld en goedgekeurd. Van bestaande documenten is er een achtergrondanalyse gemaakt. Interne discussies tussen REDD+ Suriname en buitenlandse consultants zijn ook al achter de rug. Vervolgens is er een eerste conceptvisie en een eerste lijst van beleid en maatregelen ontwikkeld. De financiële opties zijn al bediscussieerd. Er zijn facilitator-trainingen gehouden voor gemeenschapsconsultaties. De voorlaatste actie was een training in scenario-modelering.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!