Arnold Kruisland: ‘Suriname heeft een grote medicus verloren’

Arti Jessurun
Arti Jessurun
“Jammer dat hij er niet meer is. Een harde werker was hij. Suriname heeft een grote medicus verloren. Zijn heengaan betekent een groot verlies voor de medische wereld. Zo reageert gewezen diplomaat Arnold Kruisland tegenover Dagblad Suriname over het heengaan van politicus en kinderarts Arti Jessurun (69 jaar). Tientallen jaren geleden heeft hij Jessurun binnen de NPS leren kennen. Toen zat wijlen Henck Arron aan als voorzitter. Jessurun was de ondervoorzitter van de partij. Samen met Jessurun heeft hij ook in het parlement gezeten. “Hij had altijd een bepaalde visie, die hij dan ook krachtig verdedigde”, kan Kruisland zich nog herinneren.
Een bijzonderheid van Jessurun vond hij de periode na de telefooncoup toen Johan Kraag als presidentskandidaat werd voorgedragen. Er werd toen afgedwongen dat er geen tegenkandidaat werd gepresenteerd. De presidentskandidaat Kraag moest met algemene meerderheid gekozen worden in het parlement. Hoewel bepaalde partijen, waaronder ook zelfs enkele leden van de NPS, zich hevig hiertegen hebben verzet, is Kraag toch met heel veel moeite gekozen tot president, weet Kruisland. Hij vormde samen met Jessurun het duo dat pleitte voor het stemmen op Kraag in het parlement.
In de jaren die volgden, richtte Jessurun een eigen beweging binnen de NPS op, namelijk Trefpunt 2000. Hij had het voornemen om veranderingen te brengen binnen de partij. “Maar gesteld kan worden dat Jessurun een trouwe NPS’er is geweest. Hij heeft nooit de overstap gedaan naar een andere politieke partij, naar de tegenpartij”, aldus Kruisland. Hij beaamt dat de felle discussies omtrent politieke standpunten niet ontbraken. “Maar desondanks bleef hij de kinderarts van mijn dochter”, zegt Kruisland. Hij wist politiek goed te onderscheiden van zijn persoonlijk leven. “Hij was een zeer goede en populaire kinderarts”, aldus Kruisland. Gedurende zijn loopbaan is Jessurun ook minister geweest van Volksgezondheid.
Dagblad Suriname sprak met Winston Jessurun, een jongere broer van Arti Jessurun. “Zijn gezondheidstoestand was de afgelopen drie jaren niet zo best. Hij is woensdagavond in het ziekenhuis komen te overlijden ten gevolge van een infectie.” Arti Jessurun laat een vrouw en drie kinderen achter.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!