Leeflang vond minister Arbeid niet hoopgevend voor Dag van de Arbeid

Vakbondsleider Murwin Leeflang betreurt het dat de minister van Arbeid zijn 1 mei rede voor de werkende klasse niet heeft gehouden. “Zo zie je dan de voornemens van die regering. Hoe denkt de regering de ‘factor arbeid’ te benaderen anno 2017”, vraagt Leeflang zichzelf af. Leeflang keek uit naar de toespraak van de minister, met de mogelijkheden voor de werkende klasse in het land, die de regering in haar beleid heeft opgenomen.
Hoe denkt de regering het leven van alledaags leefbaarder te maken voor de werkende klasse? De minister zou moeten blikken op de toenemende kosten van levensonderhoud, de werkloosheid die toeneemt en welke ontwikkelingen wij kunnen verwachten en waar er nog meer banen kunnen bijkomen. Hoe denkt de regering de productie een boost te geven? Daarmee creëer je dan werkgelegenheid. Er is zoveel demotivatie en stress op de werkvloer. Wat doen wij daarmee? Hierover wordt met geen woord gerept”, klaagt Leeflang.
De minister heeft afgelopen vrijdag een persconferentie belegd. De bewindsman ging in op de huidige problemen waarmee het arbeidsaspect te maken heeft momenteel. Volgens hem is diversificatie van de economie hard nodig. Hij gaf aan dat het ministerie van Arbeid de afgelopen periode hard heeft gewerkt aan de voorbereiding van plannen die de leidraad moeten zijn in het proces van duurzame ontwikkeling en diversificatie van de economie. De basis is volgens de bewindsman gelegd in ‘Het Nieuwe Ontwikkelingsplan 2017-2021’, dat binnenkort behandeld zal worden in het parlement.
Echt een focus op de lastige omstandigheden binnen de arbeidswereld was er volgens Leeflang niet. “De regering heeft het gevoel dat er meer tevreden mensen zijn dan ontevreden. De minister vraagt van de werkende klasse om als intentie te hebben zich open te stellen om uit de moeilijke periode te geraken. Zie daar weer de offers die men verwacht dat wij als werkende klassen zullen moeten brengen. Je kunt bijna zeggen ‘een stille wenk vooraf’, om verder door te gaan met maatregelen”, stelt Leeflang.
Volgens Leeflang zijn ruim 2990 werknemers hun baan kwijt geraakt door het vertrek van Suralco. Hij denkt hierbij ook aan de gezinnen. “Dan heb ik het niet eens over bedrijven waar deze werknemers aan verbonden waren. Die waren meer dan 30. En dat is niet weinig”, meent Leeflang. De minister kwam volgens Leeflang dus niet hoopgevend over. Als wrokoman ziet hij geen perspectieven. Hij is benieuwd en kijkt uit naar de komende ontwikkelingen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!