Na 6 juni uitspraak in zaak Meriba

Kantonrechter Rewita Chatterpal zal na 6 juni uitspraak doen in de spraakmakende zaak van Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse. Gisteren hebben de raadslieden van de comparanten, Errol S. en Ruben S., dupliek gehouden voor hun cliënten. De dupliek voor Meriba en Anthony C. zal op 6 juni worden gehouden, waarna alle verdachten in de gelegenheid zullen worden gesteld om het laatste woord te voeren. Alle verdachten staan terecht in de roofoverval van een ondernemer aan de Siemensstraat in Paramaribo Noord op 9 november 2015. Het voertuig van Meriba werd gebruikt bij de beroving. Bij de beschieting die na een achtervolging plaatsvond aan de Bonistraat, zijn 2 van de rovers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder afzonderlijk 10 jaar gevorderd tegen zowel Meriba en Anthony. De vervolging is de mening toegedaan dat Meriba het brein was van de roofoverval. Tegen Errol is een celstraf van 8 jaar voorgesteld. Ruben werd op de zitting van 11 november 2016 in vrijheid gesteld. Tegen deze verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 2 jaar en gevangenneming. De strafbare feiten zijn met zware geweldpleging gebeurd. Ook wordt hen poging tot doodslag en overtreding van de Vuurwapenwet tezamen en in vereniging ten laste gelegd. Raadsman Oscar Koulen, die Errol bijstaat, voerde dinsdag aan dat het OM het verdedigingsbelang van zijn cliënt enorm heeft geschaad door geen ballistisch onderzoek te laten verrichten. Volgens de advocaat heeft Errol meerdere malen aangegeven dat hij niet door de politie, maar door één van zijn comparanten in zijn achterhoofd was geschoten. Dit, omdat hij gaandeweg de achtervolging van de politie een poging waagde om uit het voertuig te stappen. Hiervoor was hij ook meerdere malen door zijn comparanten gewaarschuwd. Volgens Koulen moest een ballistisch onderzoek hebben uitgewezen of de kogel in Errol zijn achterhoofd afkomstig is uit het wapen van de politie of van een comparant. Daarnaast is er volgens hem geen enkel bewijs dat zijn cliënt een vuurwapen bij zich had. Op basis hiervan vroeg hij de rechter om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Voor de beroving vroeg hij vrijspraak.
Ruben enorm onder druk gezet
Advocaat Georgette Leter, die de verdachte Ruben bijstaat, zei dat het aandeel van haar cliënt in deze zaak miniem is. Hem wordt samen met Sigmund Struiken, die omkwam tijdens een schotenwisseling met de politie, diefstal van 2 voertuigen verweten. Het gaat om de Mark-X, waarmee de beroving gepleegd was, en een Toyota Auris, die in de garage van Struiken aangetroffen werd. Er zijn ook een vuistvuurwapen en munitie thuis bij Ruben S. aangetroffen. Daarnaast had hij op verschillende tijdstippen de ondernemer R.S., die beroofd werd, geobserveerd met de gestolen voertuigen om zijn slag te slaan. De raadsvrouw voerde aan dat haar cliënt bekend heeft dat hij voor 2 voertuigen heeft gezorgd, waarmee het feit gepleegd is. Echter wist hij niet waarvoor deze voertuigen zouden worden gebruikt. Zij vroeg de magistraat rekening daarmee te houden bij de veroordeling. Leter voerde ook aan dat de vervolging geblunderd heeft bij de repliek ten aanzien van de tweede tenlastelegging. Hiervoor had openbare aanklager Duncan Nanhoe bij zijn strafvoorstel vrijspraak geëist. Echter bleek bij repliek dat hij dit wel wettig en overtuigend bewezen achtte. De advocaat benadrukte dat deze verdachte enorm onder druk is gezet bij het afleggen van zijn eerdere verklaring, waardoor hij verkeerde verklaringen heeft afgelegd.
Meriba is ‘Codex Pater Intellectus’
Nanhoe heeft eerder aangehaald dat Meriba de ‘Codex Pater Intellectus’ is geweest. Hij is de beramer van het plan, gaf de instructies en informatie en heeft het plan voorbereid met de medeverdachten. Anthony had bij de politie, de rechter-commissaris en tijdens het gerechtelijk vooronderzoek bekend. Hij had toen gedetailleerde verklaringen afgelegd. Op de rechtszitting kwam hij terug op zijn verklaringen. Deze verdachte was volgens de officier van justitie heel duidelijk in zijn verklaringen en legde uit hoe Meriba alles voorbereid en beraamd had.
FR

error: Kopiëren mag niet!