Protestactie in Nickerie geboycot

De protestmanifestatie die voor gisteren gepland was in het district Nickerie heeft geen voortgang kunnen vinden. Ook de demonstranten in dit district zijn geconfronteerd met het aanvragen van een vergunning om dergelijke acties te kunnen organiseren. De autoriteiten wekken hiermee de indruk dat de wetgeving geraadpleegd wordt, indien zij een bedreiging constateren. Er is hier dus geen sprake van een structureel beleid. Ook de brandstoftarieven zijn inmiddels gestegen naar SRD 6.03 voor een liter unleaded. Ondanks de vele kreten van het volk om de verhoogde brandstoftarieven terug te draaien, vliegt dit steeds de pan uit.
“Men wordt nog steeds niet wakker hiervan; de nieuwe brandstofverhoging is de druppel die de emmer kan laten overlopen. De burgers worden wel bewust, maar heel geleidelijk. Veranderingen komen eveneens niet meteen tot stand.” Dit zegt Karishma Bhondoe, leerkracht tevens één van de shopstewards van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Daarnaast vertoont de uitvoering van het herwaarderingsprogramma tal van gebreken. “Niet alle leerkrachten hebben de herwaardering ontvangen. Sommige hebben SRD 150 gehad, terwijl anderen SRD 450 of SRD 750 hebben gekregen. Deze nettobedragen verschillen van leerkracht tot leerkracht, dus ik weet niet welk huiswerk de regering heeft gemaakt dat er zulke fouten zijn ontstaan. Zoals afgesproken is de herwaardering wel gekomen, maar niet zoals het moet.” Het is voor velen niet duidelijk op basis waarvan de nieuwe bedragen tot stand zijn gekomen.
De intimidatiemaatregelen of het opleggen van vergunningen zullen echter niet erin resulteren dat de demonstranten ontmoedigd raken. “Als je verandering in iets teweeg wil brengen, gaat dit niet meteen effect hebben. Het zal wat tijd nemen, maar ik geef het niet op. Ik blijf protesteren omdat het om een rechtvaardige strijd gaat!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!