Suriname geeft meer gestalte aan duurzame relatie met België

Suriname geeft meer gestalte aan duurzame en bilaterale  relatie met BelgiëTen kantore van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) hebben minister Robert Peneux en de minister van Onderwijs en Budget Guy vanHengel een nieuwe samenwerking tussen de twee landen en meer nog tussen de twee instanties bezegeld door het ondertekenen van een Memorandum van Overeenstemming. Volgens de minister is dit een historisch moment omdat deze samenwerking op twee voordelen gebaseerd is te weten Nederlands als instructietaal maar ook meertaligheid en uiteindelijk een stukje integratie. “Suriname is een proffesional als het gaat om omgaan met verschillende culturen maar is ook sterk cultuur gebonden en dat is precies wat België stelt te zoeken”. De specifieke delegatie uit België heeft de afgelopen dagen zelf het onderwijssysteem mogen aanschouwen en hoe die in elkaar zit in Suriname.
Deze samenwerking zal aan de hand van verschillende dimensies tot uiting worden gebracht. Vanuit het Instituut voor de Opleiding voor Leerlaren zal uiteindelijk een hogere beroepsinstelling vanuit het pedagogische instituut werken aan institutionele versteking en de transformatie van het huidige IOL in een BAMA en Masterstructuur. Er zullen samenwerkingsmogelijkheden bekeken worden met betrekking tot uitwisselingsprogramma’s tussen de Anton de Kom Universiteit en de Belgische Universiteit. Het ligt in de bedoeling dat er niet alleen een uitwisseling van kennis maar ook van cultuur zal zijn tussen de twee landen. Verder zal er gewerkt worden aan het verder ontwikkelen van het Early Chidlhood Development programma vallende onder de peuterscholen. “Er is reeds een curriculum ontwikkeld in België en de deskundigheid om onze leerkrachten die pedagogisch getraind zijn te transformeren om op een juiste wijze met de doelgroep om te gaan. Verder zal middels ondersteuning vanuit de Belgische regering gewerkt worden aan de drop out problematiek, de problematiek rond ouderbetrokkenheid en de problematiek met betrekking tot uitbreiding van onze interne organisatiestructuren binnen het onderwijs, waaronder het brengen van de vele functies voor het welslagen van een pedagogisch verantwoordt milieu binnen onderwijs. Op dat gebied zijn er al stappen vooruit gezet. We zijn al gestart met het opzetten van een coördinatie centrum. Uiteindelijk zal deze samenwerking vanuit een win-win situatie gestalte geven aan een duurzame, bilaterale en welgemeende relatie met België, aldus onderwijs minister Peneux.
De Belgische onderwijs minister Guy vanHengel verduidelijkt dat de werkwijze praktisch en doelgericht zal zijn en belangrijker nog, men zal er zo snel mogelijk werk van maken om van start te gaan. “Het zal dus niet een proces zijn die maandenlang zal duren”, aldus vanHengel.

error: Kopiëren mag niet!