Niets ni€uws tijdens VES-lezing Islamitisch bankieren

Soort zoekt soortwp-content/uploads/2017/04/Soort-zoekt-soort.jpgDe Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de ondernemer Jim Rasam tijdens een bijeenkomst naar voren geschoven om informatie te verstrekken over zijn stelling: ‘A bright future for Isalamic Banking in Suriname.’ Rasam van Trustbank Amanah die als enthousiasteling en trekker van Islamic Banking in Suriname wordt gezien verwoordde op knappe wijze de geldhandel en de voordelen van Islamic Banking. Uit de benaming Amanah kan worden afgeleid, dat deze nieuwe (andere) wijze van bankieren in Suriname gebaseerd is op vertrouwen en vrijwillige bediening.
Islamitisch bankieren een alternatief op bestaande financieringsvormen
Suriname is sedert november 1997, het eerste land in de Amerika’s en het Caribisch gebied waar Islamitisch bankieren vorm krijgt. Trustbank introduceerde Islamitisch bankieren als een alternatief op bestaande financieringsvormen, speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. Deze vorm van financieren zal een bijdrage moeten leveren aan de economische bedrijvigheid in Suriname. Daarbij wordt de private sector (vooral kleine en middelgrote bedrijven) een belangrijke plaats toebedeeld.
Opvattingen en misvattingen
Er zijn meerdere opvattingen en misvattingen over de functie en plaats van de IsDB in het ontwikkelingsproces. Dat Suriname hoge verwachtingen heeft van de Islamitisch bankieren met de nadruk op leningen, kan worden afgelezen uit de belangstelling voor deze lezing. Het Self Reliance Auditorium was tot de laatste plaats bezet en zelfs overvol. Meerdere hooggeplaatste functionarissen, bankiers, economen, ondernemers en vertegenwoordigers van overheidsinstanties, organisaties bedrijvenverenigingen en ander volk tekenden acte de présence. Zij wilden met z’n allen meer kennis opdoen omtrent wet- en regelgeving van het Islamitisch Bankieren en hoe deze wordt gehandhaafd. Rasam, een vlotte spreker, hield zijn gehoor, zonder te pauzeren gedurende twee uren bezig en niemand viel vanwege zijn communicatievaardigheid in slaap. Maar achteraf concludeerde menigeen: ‘er is niets ni€uws naar voren gebracht.’
HD

error: Kopiëren mag niet!