“Jeugdparlementariërs dienen zich neutraal op te stellen”

Pas gekozen Jeugdparlementarier Dinesh Parag tijdens de protestactie van dinsdag
Pas gekozen Jeugdparlementarier Dinesh Parag tijdens de protestactie van dinsdag
“Elke jeugdparlementariër is een inspraakorgaan. Dit betekent dat de jeugdparlementariërs onder de jongeren moeten werken om de noden van hen naar voren te brengen bij de minister van Sport en Jeugdzaken. De minister neemt namelijk de stem van de jeugdparlementariërs mee naar de Raad van Ministers (RvM). Dus dat de jongeren op een podium gaan staan om leuzen te scanderen, is geheel op eigen titel en niet namens het Nationaal Jeugdparlement (NJP). De nieuwe leden mogen in feite nog niet praten; ze zijn wel gekozen maar nog niet geïnstalleerd. Op dit moment kan men om die reden ook geen vinger aan hen wijzen. Wanneer de installatie eenmaal heeft plaatsgevonden, hebben ze het recht tot spreken.” Dit zegt de voorzitter van de kiescommissie van het NJP, Henry Lamsberg, in gesprek met Dagblad Suriname ten aanzien van de participatie van enkele nieuwe leden van het NJP aan de zesde volksmanifestatie.
Volgens Lamsberg is het de bedoeling dat de jeugdparlementariërs zich distantiëren van de politieke activiteiten, ondanks dat de grote politieke partijen zich bemoeien met het NJP. “Sta altijd neutraal, zodat je een kritisch antwoord kan geven, want als je je gaat binden aan een partij zal je rekening moeten houden met wat je zegt. De 29 jeugdparlementariërs en de 69 leden die achter hen staan voor assistentie moeten een vuist vormen om zich voor de jongeren in te zetten. Maar als je je gaat aansluiten bij een politieke partij, krijg je een splitsing binnen het NJP. In plaats van dat er iets voor de jongeren wordt gedaan, zal men juist kijken naar het belang van de politieke partij.” Lamsberg hoopt dat de nieuwe leden zich in het vervolg neutraal zullen opstellen om belangenverstrengeling te voorkomen.
Volgens het staatsbesluit betreffende regels voor het NJP (SB 2017 no. 2) is vastgesteld dat de installatie uiterlijk 3 maanden na de verkiezing van het NJP dient plaats te vinden. Er is vaak het verwijt dat dit termijn erg lang is en dat dit eventueel gewijzigd zou moeten worden. “Als de financiële middelen aanwezig zijn, kan je alles direct doen. Maar als dit niet het geval is, is het niet mogelijk om de 29 jeugdparlementariërs meteen te installeren; dit kost enorm veel geld. Vandaar dat zaken ietwat langer duren. Men houdt echter wel rekening met het staatsbesluit, volgens welke voor een bepaalde periode de installatie van de nieuwe leden dient plaats te vinden.” Er zijn geen sancties opgenomen voor de nieuwe leden die zich desondanks als jeugdparlementariërs voordoen. “Er wordt vaak genoeg wel regelgeving gemaakt, maar er is geen directe sanctie daaraan gekoppeld.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!