Gajadien: ‘Zonder begroting kan Bouterse na december 2017 niet verder regeren’

DNA-lid Asiskumar Gajadien (l) afgelopen dinsdag bij de overhandiging van de petitie van de vakbeweging aan DNA-voorzitter Jenny Simons (foto: Ricky Bahadoersingh)
DNA-lid Asiskumar Gajadien (l) afgelopen dinsdag bij de overhandiging van de petitie van de vakbeweging aan DNA-voorzitter Jenny Simons (foto: Ricky Bahadoersingh)
“Door het bewust vermijden van een openbare vergadering, blijft DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons steeds het hachje van de regering redden.” Tot deze conclusie komt assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Financiën. Na de laatste openbare vergadering van 30 maart is het college bijkans een maand niet in het openbaar verband bijeen gekomen. Voor vandaag is om 9.30 uur een huishoudelijke vergadering uitgeschreven. “Een huishoudelijke vergadering met punten die niet veel van belang zijn”, zo typeert Gajadien de vergadering van vandaag. De parlementariër vreest dat de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2017 ook niet begin mei kan aanvangen, omdat de regering nog steeds geen Meerjaren Ontwikkelingsprogramma heeft ingediend bij het parlement. “De president en de regering schreeuwen zogenaamd via de media dat zij in dialoog wensen te gaan, terwijl in het parlement er geen beleid gepresenteerd kan worden. Dit, ondanks dat de president twee maanden geleden aangegeven had dat het richting het parlement opgestuurd is geworden. Ik weet niet welk koerier de president gebruikt, maar het lijkt erop dat het alleen maar een leugenkoerier kan zijn. De begrotingsbehandeling dan ook niet in mei starten, omdat verschillende commissies na de indiening van het MOP, verschillende zaken moeten uitwerken. Begin mei is in ieder geval niet haalbaar. Wij zijn sinds oktober 2016 de begrotingsbehandeling bezig te verschuiven. Inmiddels zijn wij al in eind april. Dat is een zuiver teken van wanbeleid en incompetentie van deze regering. Als president Desi Bouterse geen begroting heeft voor 2017, kan hij na december 2017 niet verder regeren. Dan moet hij het mandaat wel zelf teruggeven. Dan is er geen enkel referendum nodig”, aldus Gajadien. Conform onze grondwet maakt de regering volgens Gajadien op dit moment gebruik van de begrotingen van het dienstjaar 2016. “Dat mag, maar wel tot eind december 2017”, aldus Gajadien.
Simons neemt samenleving in de maling
Gajadien voert aan dat binnen het parlement er ook geen vergaderingen uitgeschreven worden, terwijl in principe een aantal wetten al rond is om in commissieverband behandeld te worden. Afgelopen dinsdag heeft een vertegenwoordiging van de samenwerkende organisaties, die een vreedzame protestactie voeren, in een petitie haar misnoegen geuit aan de DNA-voorzitter. In de brief hebben de partijen hun misnoegen geuit over het feit dat zij niet op het Onafhankelijkheidsplein mochten demonstreren. Gajadien vindt het belachelijk dat de parlementsvoorzitter deze groep opgeroepen heeft voor dialoog, terwijl zij zelf weigert een aangevraagde vergadering van de oppositie, conform haar taakstelling, uit te schrijven. “Er zijn zoveel vraagstukken die besproken moeten worden, terwijl wij als parlementariërs ook een vergadering hebben aangevraagd om de financiële, maatschappelijke en politieke situatie in het land aan de kaak te stellen. Als de persoon die de taak heeft om DNA-vergaderingen uit te schrijven, zou zij dat allereerst moeten doen. Hiermee wordt duidelijk getoond dat zij de samenleving in de maling neemt. Dat is een zeer kwalijke zaak”, aldus Gajadien.
Oppositie wacht nog één dag op gevraagde vergadering
Gajadien benadrukt dat de oppositie vooralsnog een dag zal wachten op het antwoord van Geerlings-Simons met betrekking tot de aangevraagde vergadering. “Daarna zullen andere stappen ondernomen worden om nogmaals aandacht van de voorzitter te vragen”, aldus Gajadien.
Salarisverhoging ambtenaren wordt in suppletoire begroting ingediend
De CLO heeft een loonsverhoging van 111% voor ambtenaren gevraagd. Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft intussen een toezegging voor een verhoging gedaan. Wanneer de verhoging wordt uitbetaald en hoeveel die uiteindelijk zal zijn, is nog niet duidelijk. Gajadien verwacht dat deze verhogingen middels suppletoire begrotingen zullen worden ingediend op basis van het MOP. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin volgens hem al eerder medegedeeld. “Hier zien wij wederom de incompetentie van de regering”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!