Vierde protestactie in Nickerie op 28 april

Alhoewel de protestmanifestatie gisteren in Paramaribo werd voortgezet, zal dit in het district Nickerie op 28 april plaatsvinden. Dit zal in Nickerie de vierde protestactie worden. Vanwege de vakantieperiode is de protestmanifestatie in beide gebieden niet simultaan gehouden, gaf de actieleider Premesh Debi (leerkracht) tegenover Dagblad Suriname te kennen. “Als je actie voert, moet je het effectief doen. Het gaat om leerkrachten die nu vakantie hebben. De meesten zitten in het buitenland of in Paramaribo. Het heeft dan geen zin om met vijf mensen actie te voeren. Daarom hebben wij het gepland voor 28 april.”
Tot nog toe zijn de demonstranten in dit district niet geconfronteerd met de eis voor een vergunning. “Wij hebben niets vernomen van de districtscommissaris (dc) van Nickerie over een vergunning voor het organiseren van protestacties. Bij ons is dit niet aangegeven. Wij melden wel de politie en worden door hun begeleid.” Volgens Debi hebben zich in Nickerie geen calamiteiten voorgedaan. “Het is heel vreedzaam verlopen en de politie is heel fatsoenlijk geweest.” Echter valt het niet te ontkennen dat de handelwijze van de Mobiele Eenheid op 18 april 2017 onacceptabel was. Het verloop van de protestacties van die dag vindt Debi zeer betreurenswaardig. “Wij keuren met zijn allen het optreden van de Mobiele Eenheid tegen de weerloze burgers totaal af, vooral van de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Wilgo Valies, die vanuit theater Unique is meegenomen. We zullen hiertegen een petitie indienen bij de dc.”
Binnenkort wordt het land gemobiliseerd om zich te richten op een complete lamlegging. Debi heeft in dit kader reeds van enkele ondernemingen positief antwoord gehad. “Een aantal bedrijven heeft al contact opgenomen met mij.” De rijstboeren worden naar zeggen van Debi het meest getroffen door de brandstofverhogingen. Echter kunnen zij vanwege de oogstperiode niet participeren aan de acties. “De rijstboeren zullen hun arealen niet laten om op straat te staan, anders zullen zij meer schade lijden.” Na de oogstperiode (over twee weken) verwacht Debi wel een grote opkomst wat betreft de rijstboeren.
KSR

error: Kopiëren mag niet!