Ozir: “Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht!”

De ontwikkelingen in het land worden met de dag grimmiger ‘als gevolg van het moordende beleid dat de huidige regering voert’. Nizaam Ozir, voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaar Materieel in Suriname (UTZS), tevens verzekeringsagent en politicus, zegt tegenover Dagblad Suriname dat er inderdaad een ombuiging wenselijk is van het beleid dat momenteel gevoerd wordt. Echter is een referendum of volksraadpleging geen oplossing om de chaos in het land te herstellen. De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft onlangs te kennen gegeven voorstander te zijn van het concept om een volksreferendum te houden. Een groot deel van het volk heeft namelijk aangetoond geen geloof te hechten aan het beleid van de regering. Daarom vindt Somohardjo dat er een crisiskabinet samengesteld moet worden om invulling te geven aan een crisisplan.
Volgens Ozir kan een volksreferendum niet zomaar plaatsvinden. “Men moet in het parlement tweederde meerderheid behalen om de verandering te kunnen brengen.” Ozir vindt dat velen binnen de regering niet eens terug zullen komen bij een eventuele (vervroegde) verkiezing, waardoor die tweederde meerderheid nimmer bereikt zal worden in het parlement. “Het uitzitten van de overige drie jaren betekent dat parlementariërs gemakkelijk aan hun schadeloosstelling kunnen komen. Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht!” Daarom is het belangrijker dat men zich focust om de grondwet enigszins aan te passen, wil er sprake zijn van verbetering in het land. Voor aanpassingen in de grondwet is echter ook de tweederde meerderheid nodig.
Ozir beklemtoont dat ook na een eventueel gehouden referendum de achterban niet de macht zal hebben om te bepalen wie op de lijst wordt geplaatst. “Dit bepaalt het bestuur van de partij.” En veelal wordt hier vriendjespolitiek toegepast, waardoor er wederom sprake zal zijn van ‘water naar zee dragen’. Ozir vraagt zich af wanneer de jongeren de gelegenheid zullen krijgen om ook eens zitting te kunnen nemen op de regeringsstoel. “Ik pleit daarom niet voor een referendum om een crisiskabinet te vormen, maar wel voor een referendum om onder andere de grondwet, het kiesstelsel en de dubbele salarissen van hoogwaardigheidsbekleders te veranderen. Als dit soort zaken niet veranderen, zal de regering de huishouding niet kunnen draaien. Er moet een wet komen waarbij parlementsleden niet meer dan twee keren gekozen mogen worden. Ook de anti-corruptiewet moet via een volksreferendum goedgekeurd worden.” Volgens Ozir moeten de parlementsleden het heft in eigen handen nemen om het systeem aan te passen in De Nationale Assemblee (DNA).
KSR

error: Kopiëren mag niet!