Advocaat pleit voor vrijspraak in levensberovingszaak

Advocaat Hedley Derby heeft maandag vrijspraak gevraagd in de strafzaak tegen de verdachte Sandjaikoenmar T. De officier van justitie, Astrid Niamat, had op de afgelopen zitting tegen de verdachte een gevangenisstraf van 12 jaar met aftrek geëist. Deze verdachte heeft in februari 2016 zijn tegenstander met een scherp voorwerp verwond. Als gevolg van de opgelopen letsels kwam het slachtoffer te overlijden. De vervolging achtte doodslag wettig en overtuigend bewezen.
De verdediging gaf aan dat de vervolging bewezen heeft geacht dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven heeft beroofd. Volgens de advocaat heeft de verdachte in het vooronderzoek alsook tijdens het onderzoek op de zitting steeds verklaard dat hij het slachtoffer niet heeft gestoken. Het slachtoffer heeft de verwonding opgelopen tijdens de schermutseling, die tussen de verdachte en het slachtoffer was ontstaan. Het slachtoffer was gewapend met een mes en wilde de verdachte daarmee bewerken. Uit de verklaring van de verdachte blijkt dat het slachtoffer hem SRD 40 schuldig was en dat hij hem meerdere malen gevraagd had naar zijn geld. Steeds kreeg hij te horen dat het slachtoffer hem zou betalen. Bij de laatste keer toen de verdachte bij het slachtoffer ging voor zijn geld, werd hij aangevallen door het latere slachtoffer. Hij was daarbij gewapend met een balk en heeft daarmee de verdachte enkele slagen toegebracht. Volgens advocaat Derby heeft de getuige Vincent verklaard dat het slachtoffer de verdachte eerst heeft aangevallen. Later heeft het slachtoffer zich bewapend met een schaar. Met deze schaar is hij geraakt in een worsteling. Volgens de verdachte probeerde hij de schaar afhandig te maken. Zij trokken tijdens de worsteling beiden aan de schaar. De verdachte zegt niet te weten op welk moment het slachtoffer is geraakt.
Derby gaf aan dat de verdachte consistent is gebleven in zijn verklaring. De verdachte heeft blijkens zijn verklaringen bijzonder veel spijt van het gebeurde. Hij had niet zo ver hoeven te komen, merkte de raadsman op. Bovendien heeft het onderzoek niet uitgewezen dat de verdachte en het slachtoffer in onmin met elkaar leefden. De verdediging verzocht rechter Siegline Wijnhard om zijn cliënt vrij te willen spreken. Hij heeft het feit niet opzettelijk gepleegd. Het slachtoffer is gewond geraakt tijdens de worsteling. Op 8 mei wordt de verdere behandeling voortgezet. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!