Iris roept justitiële autoriteiten op om pad van buitensporig geweld te verlaten

“Met diepe verontwaardiging hebben wij, het bestuur van de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris), via de social media kennis genomen van het buitensporig optreden van de politie tegen vreedzame betogers in de binnenstad van Paramaribo op dinsdag 18 april. Duidelijk is te zien hoe een betoger in een open politie pick-up word gesmeten en hoe een politieagent een klap uitdeelt aan een demonstrant. Dit bruut politie-handelen kunnen wij niet kwalificeren als beheerst politiegeweld, maar eerder als machtsvertoon.” Dit stelt de Iris in een verklaring.
“Het politiegeweld dat was ingezet was buiten alle proporties en afkeurenswaardig. Dit is niet hoe wij als Surinamers met elkaar omgaan en wat wij van een fatsoenlijke, democratische en verantwoordelijke rechtstaat verwachten. Het moet toch wel duidelijk zijn dat er anders met betogers moet worden omgegaan dan met wapengevaarlijke criminelen. Uit de beelden blijkt overduidelijk dat manschappen van de Mobiele Eenheid er op uit waren de protesterenden te provoceren in plaats van hen ordelijk te begeleiden en te overreden uit elkaar te gaan.”
“Wij doen daarom een beroep op de regering en justitiële autoriteiten het pad van buitensporig geweld, zoals wij die op dinsdag 18 april pijnlijk hebben moeten ervaren, te verlaten om verdere escalatie te voorkomen. De politie beschikt over genoeg ervaring uit het recente verleden om betogers, die op vreedzame wijze uiting geven aan het gerechtvaardigd ongenoegen als gevolg van de voortgaande verpaupering, met tact en kunde te begeleiden.”
“Op de betogers doen wij het beroep hun protest op vreedzame en ordelijke wijze te uiten en zich vooral te houden aan wet en recht. Bovenal doen wij een beroep op alle betrokken partijen middels dialoog een oplossing te vinden voor de immense problemen waarmee wij als volk en land geconfronteerd worden.”

error: Kopiëren mag niet!