Jogi: “Minister Juspol is machtsdronken!”

Het ziet ernaar uit dat de minister van Justitie en Politie (Juspol), Eugene van der San, in de voetsporen wil treden van zijn voorganger, Jennifer van Dijk-Silos. Tijdens de rouwdienst van de overleden winkelier, Lin Zhidi en zijn zoon Lin Tan, op dinsdag heeft de minister namelijk zijn visie prijsgegeven over de aanpak van de steeds toenemende criminaliteit, waar voornamelijk Chinezen het doelwit van worden. De visie van de minister was echter niet één om ervan in een hoerastemming te verkeren, integendeel heeft dit voor veel ophef gezorgd binnen de samenleving. De minister wenst een wetsvoorstel voor te bereiden, waarbij Chinese winkeliers de mogelijkheid zullen krijgen om verdachte figuren die de winkel binnenstappen na een waarschuwing neer te knallen. Het probleem hiervan is dat deze visie een hoge mate van subjectiviteit zal vertonen in de praktijk, aangezien men vaak geneigd is om de uiterlijke verschillen als onguur te typeren. Een simpel supermarktbezoek kan dus na goedkeuring van deze wet fataal aflopen.
“De president heeft tijdens de beëdiging en benoeming van de huidige minister aangegeven dat Van der San een korte lont heeft. De president alleen weet waarom hij deze persoon heeft aangesteld als minister. Je moet niet met macht of machtsmiddelen besturen, maar met gezag. Echter zien we dat bij deze regering het eerste wat men illustreert en waarnaar men grijpt macht is.” Dit zegt het parlementslid Mahinderkoemar Jogi (VHP) in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Jogi is de machtscultuur van de regering dinsdag duidelijk tot uiting gekomen tijdens het volksprotest. “De regering heeft zodanig instructies gegeven dat zij de politie misbruikt! De regering durft niet te doen wat zij behoort te doen. Dit is misbruik van macht! Ook de minister van Juspol is machtsdronken!” Het scheppen van mogelijkheden om verdachte figuren neer te schieten door de winkeliers is een signaal dat de regering niet in staat is om de samenleving te beschermen. “Deze minister moet zich bezinnen over de woorden, articulatie en de taal die hij gebruikt, want dit geeft aan dat hij niet in staat is om de verantwoordelijkheden te dragen. Een Juspol-minister behoort een technocraat te zijn; iemand die strategisch te werk gaat.” Ook het verband dat de minister probeerde te leggen met een situatie, waarbij er sprake is van noodweer, loopt volledig mank. De aanwezigheid van een persoon in een winkel, die een voor het publiek toegankelijke plaats is, levert geen noodweersituatie op, waardoor er ook geen rechtmatige verdediging kan zijn.
Jogi brengt in herinnering dat er reeds een zelfverdedigingswet tot stand is gebracht door de toenmalige minister van Juspol, Chan Santokhi. “De huidige minister moet ervoor zorgen dat de politie georganiseerd afgaat op criminelen! Wanneer de regering die voorzieningen kan treffen voor de politie, kunnen zij ook adequaat optreden. Op deze manier zijn de machtsmiddelen niet nodig.” Jogi vindt dat de zelfverdedigingswet ook in deze onstuimige tijden, waar criminaliteit haar piek heeft bereikt, goed te benutten is. “Het zou goed zijn als de minister de zelfverdedigingswet onder de loep neemt om de mogelijkheden ervan te bekijken.” Volgens Jogi betreft het niet de wetgeving die aandacht verdient, maar het politieapparaat. “Welke wetgeving je ook hebt, wanneer de regering niet in staat is om het politieapparaat adequaat uit te rusten, is elke actie, wet en onderneming gedoemd te mislukken.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!