Chinezen sluiten winkel uit solidariteit

Heel veel Chinese winkels waren tussen 14.00 uur en 17.00 uur gesloten gisteren (foto: Ricky Bahadoersingh)
Heel veel Chinese winkels waren tussen 14.00 uur en 17.00 uur gesloten gisteren (foto: Ricky Bahadoersingh)

De vrouw en moeder van de overledenen tijdens de rouwdienst (foto: Ricky Bahadoersingh)
De vrouw en moeder van de overledenen tijdens de rouwdienst (foto: Ricky Bahadoersingh)
Steeds meer Chinese ondernemers worden het doelwit van criminaliteit. Onlangs hebben criminelen het winkelpand, waarin de winkelier Lin Zhidi en zijn zoon Lin Tan aanwezig waren, in brand gestoken te Santi Kondre in het Tapanahony-gebied. In dit kader waren gisteren de meeste winkels in het land gesloten tussen 14:00 uur en 17:00 uur als teken van medeleven tonen aan de familie van de overleden landgenoten. Het lag in de bedoeling dat er op de desbetreffende dag een stille loop zou plaatsvinden, echter is dit op verzoek van de nabestaanden afgelast. Volgens Suriname Chinese United Association (SCUA) wilden de nabestaanden namelijk in alle rust de rouwdienst voltrekken, welke op de Chinese School heeft plaatsgevonden.
“Dit is een zeer kwalijke zaak. De zoon die pas 28 jaar was, was nauwelijks enkele maanden geleden naar Suriname gekomen. De vader, 55 jaar, woonde reeds drie jaren in Suriname”, zegt Thompson Cheung, voorzitter van Suriname Chinese United Association (SCUA), desgevraagd aan Dagblad Suriname. Criminaliteit is geen eenvoudig vraagstuk; het vergt goede wetgeving en equipmentfaciliteiten. Zolang dit gebrekkig is zullen dergelijke situaties zich blijven voordoen. Daarom adviseert Cheung vooral de Chinese ondernemers om hun winkelpanden zo goed mogelijk te beveiligen. “Het afgelasten van de stille loop heeft meer te maken met de tradities van de Chinezen. Zij rouwen niet uitbundig en houden van stilte. Veel winkeliers hebben hun medeleven betuigd door gehoor te geven aan de oproep van de SCUA om tussen 14:00u en 17:00u de deuren van hun winkels gesloten te houden”, gaf parlementslid Stephen Tsang (NDP) te kennen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!