Therapie-examens groot struikelblok op medische faculteit

De studenten van de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMW) van de Anton De Kom Universiteit van Suriname (Adekus) maken sinds jaar en dag een erg onprettige situatie mee. De therapie-examens die na de stageperiode afgelegd moeten worden, vormen namelijk een groot struikelblok bij het gros van de studenten, waardoor zij de eindstreep niet kunnen halen. Bij een therapie-examen worden de studenten getoetst op allerlei therapie- of behandelmethoden. Dit is vergelijkbaar met Farmacologie.
“De therapie-examens zijn hele ingewikkelde examens en bestaan al jaren! Dit examen weegt bovendien veel zwaarder in vergelijking met de overige examens. Het bestaat uit 3 delen. En als je hiervan 2 hebt behaalt en 1 niet, moeten alle onderdelen opnieuw gemaakt worden, waardoor wij steeds achter raken. De specialisten houden helemaal geen rekening met ons. De studentencommissie heeft vaker haar beklag gedaan en samen met de examencommissie en de vakgroep Interne Geneeskunde is dit besproken. Ze hebben toen besloten om dit examen ‘af te schaffen’ en in plaats daarvan een ander alternatief te hanteren, welke veel zwaarder is dan het therapie-examen. Dit is een verkapte vorm van het therapie-examen. Als wij dit niet behalen, moeten wij de hele stage opnieuw beginnen. Het wordt dus nog moeilijker voor ons dan voorheen het geval was!”, aldus een ontmoedigde student. Volgens de student is het therapie-examen een individuele toets. “En dit maakt het gemakkelijker voor docenten om voor welke reden dan ook ons te pesten.” Alhoewel de klinische fase van de opleiding in theorie een duur heeft van 2 jaren, duurt deze fase veel langer. “De klinische fase duurt nu 3,5 tot 4 jaar, terwijl het op papier als 2 jaar staat aangegeven.” De studenten vragen zich af waarom de medische faculteit geen samenwerking aangaat met de overige ziekenhuizen betreffende het stage-gebeuren. Momenteel is het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de enige optie om stage te lopen. “Er is een groep van tenminste 70 studenten die op het punt staat om afgeschreven te worden, alleen omdat ze de therapie-examens niet hebben behaald.”
“Er is inderdaad een therapie-examen waar de meeste studenten moeite mee hebben. Het gedeelte van de Farmacologie en Farmacotherapie wordt al gedaan in de preklinische fase. Eigenlijk is het niet eens een onderdeel van de Interne Geneeskunde; de therapie moet je namelijk bij elke vak hanteren. Ik snap niet waarom dit per se bij Interne Geneeskunde is geïntroduceerd. De meeste studenten struikelen daarover. Een examen is bedoeld om studenten te toetsen en niet om hen te duperen. Als een examen door de meeste studenten niet behaald worden, moet er inderdaad bekeken worden of het eventueel aan de manier van examineren ligt. Daar is de examencommissie voor.” Dit zegt een huisarts desgevraagd aan Dagblad Suriname.
KSR

error: Kopiëren mag niet!