Bhikharie: “Actie voeren is geen politiek instrument!”

“Ik ondersteun namens de PVP elke vorm van protest tegen het huidig beleid, maar niet onvoorwaardelijk. Ik ga niet meedoen aan een protest om een andere politieke partij zitting te laten nemen op de regeringsstoel. Actievoeren is namelijk geen politiek instrument! Het is een mensenrecht! En het is een plicht om het te hebben. Iemand die zelf blootgesteld is om te corrumperen, kan geen corruptie bestrijden.” Dit zegt de voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP) tevens psycholoog Roy Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname. Bhikharie vindt het belangrijker dat men intensief meedenkt om het land uit de vele problemen te helpen. Dit komt nog steeds weinig tot uiting. Bhikharie merkt op dat de oppositionele partijen, die hun fysieke ondersteuning bieden voor de protestacties welke door delen van de vakbond en het bedrijfsleven tot stand zijn gebracht, weinig ideeën hebben over effectieve oplossingsmodellen. “Geen enkele partij gaat dit kunnen oplossen. De oppositie zegt nu al hoe ga je al die leningen terug kunnen betalen? Daarom zal een protestdemonstratie geen zoden aan de dijk leggen.”
Volgens de belastingtheorie moeten de breedste schouders de zwaarste lasten dragen. Het is hoog tijd dat dit in de praktijk ook merkbaar moet zijn, beklemtoont Bhikharie. De huidige maatregelen van de autoriteiten zijn erop gericht om het volk uit te buiten. “Waarom denkt men niet aan extra heffing van bijvoorbeeld 7% op salarissen vanaf SRD 10.000, zodat de kloof tussen arm en rijk kleiner wordt? De regering wil zelf niets inleveren. Je kunt ook geen corruptie bestrijden zolang het parlementslidmaatschap geen voltijdse baan wordt.” Bhikharie vindt dat de politieke partijen zich meer bezig moeten houden over hoe de collectieve basis voorzieningen (AOV, pensioen enz.) waardevast gemaakt kunnen worden. “Door de inflatie is meer dan de helft van je spaargeld, van je bestedingsinkomen, tevens je voorzieningen, gestolen. Iedere politieke partij moet zich afvragen hoe dit in waarde hersteld kan worden.”
De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft onlangs meegedeeld dat het corruptievraagstuk daadwerkelijk speelt binnen de overheid. Dit is reden genoeg om een wet te ontwikkelen over de goedkeuring van de realisatie van de begroting. “Dit betekent dat je inzage moet hebben over de inhoud van de begroting.” De sanctionering moet eveneens deel uitmaken van deze ontwerpwet. “Wanneer de ondoelmatigheid van de begrotingsbesteding geconstateerd wordt, kan altijd het Openbaar Ministerie ingeschakeld worden. Als er niet meer gestolen wordt en je krijgt een extra heffing op het salaris in plaats van een prijsstijging, is het probleem opgelost.” Bhikharie vindt dat dergelijke kwesties structureel en legaal opgelost moeten worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!