Acties in Frans-Guyana gaan onvermoeid voort

De situatie in Frans-Guyana is nog steeds gebleven bij stakingen en wegblokkades. Sommige groepen zijn gevraagd naar een adempauze, maar de leiders van de ‘500 broeders’ zeggen dat er een sterke wil is bij het volk om verder met de acties te gaan, misschien wel middels andere soort demonstraties. De regering heeft een aantal voorstellen gedaan en de raad van ministers is akkoord gegaan met een inzet van meer dan een miljard euro op verschillende gebieden. Daarbij werd het verzoek gedaan dat de situatie weer genormaliseerd zou worden. De Franse regering was het eens met het feit dat er een late reactie is gekomen ten aanzien van de behartiging van de behoeften van de bevolking, die een zeer rappe groei heeft meegemaakt. Deze vertraging is van tientallen jaren. Volgens ambassadeur de France au Suriname, Antoine Joly, zijn er namelijk oplossingsmodellen gepresenteerd, maar met de verkiezingen voor een nieuwe president om de hoek denkt de regering niet verder gesprekken te kunnen voeren. De beweging zal moeten wachten op het nieuwe team.
“Hoe lang deze acties nog zullen voortduren, is moeilijk te zeggen. Verschillende groepen zijn van mening dat de wegversperringen moeten stoppen, met name voor Pasen. Misschien dat er inderdaad wat rust komt in de zaak, maar de beweging is op zijn minst levendig te noemen. De overheid is nog steeds bereid om in dialoog te gaan en er zijn nieuwe voorstellen gedaan, echter met het oog op de deadline rond de aankomende verkiezingscampagne”, aldus ambassadeur Antoine Joly.
Consulaat en dependance gesloten
In de tussentijd heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) bekendgemaakt dat vanwege de huidige situatie in Frans- Guyana, het consulaat generaal van Suriname te Cayenne en het dependance te St. Laurent voorlopig gesloten zijn voor het publiek. Hierdoor worden er door Suriname geen consulaire diensten aangeboden en daardoor geen toeristenkaarten en visa verkocht. Dit veroorzaakt een groot verlies van inkomsten. Het ministerie heeft in dit kader besloten het personenverkeer tegemoet te komen door vanaf 12 april tot nader orde toeristenkaarten en visa aan te bieden op de militaire post te Albina.

error: Kopiëren mag niet!