Kensenhuis: “Het volk raakt in de war”

“Je ziet dat er geen alternatief is. Men demonstreert, maar ook onder de vakbeweging is er geen eenheid. Alle vakbonden eisen iets anders. De ene praat over terugdraaien van maatregelen, de andere over regering naar huis en weer anderen over compensatie. Het volk wordt op een gegeven moment in verschillende richtingen opgestuurd. Het volk raakt zo in de war.” Zo spreekt Patrick Kensenhuis, voorzitter van de vaste commissie Arbeid in het parlement, over de huidige situatie binnen de vakbeweging. Kensenhuis heeft eerder in gesprek met Dagblad Suriname al gesteld dat hij de zorgen van de samenleving deelt. Hij begrijpt dat het leven duurder is geworden. Dat mensen niet uitkomen met hun geld is bekend. Hij verwacht daarom nog steeds transparantie van de regering bij het uitvoeren van haar werkzaamheden.
De regering dient na de plotselinge kostenverhogende maatregelen, uiteindelijk ook te komen met verlichtende maatregelen. “Grote delen van de samenleving betalen nog steeds het gelag”, stelt Kensenhuis. De Centrale voor Landsdienarenorganisaties (CLO) is voorstaander om de koopkracht te versterken met een bepaald streven. In eerste instantie wenst zij de koopkracht te behouden van de laatst toegekende loonsverhoging van 2012 omgerekend in US dollars met de koers van dat moment. In dit verband overhandigde de CLO onlangs haar wensenpakket aan de regering. Echter is zo een wensenpakket, indien in uitvoering gebracht, alleen van toepassing op de ambtenaren. De particulieren zijn hier niet geweldig van gediend. Dit biedt volgens dezelfde critici wel een iets beter vooruitzicht, aangezien de CLO iets heeft aangeboden, in stede van over straat gaan, zonder alternatieven te presenteren. “Het is goed om te kijken naar koopkrachtversterking. Kijken naar salarissen van mensen heeft geen zin, want de reële waarde van de salarissen dropt steeds. Koopkrachtversterking moet in ieder geval niet alleen in de linie van de overheid geschieden. Het moet een algemene koopkrachtversterking zijn. Ook de particulier moet er baat bij hebben”, stelt Kensenhuis.
Kensenhuis stelt voor dat de regering een breder optiek dient te hanteren bij het versterken van de algemene koopkracht. De stakende vakbonden zouden naar zijn oordeel in dit geval ook een voorbeeld kunnen nemen van de CLO, die tenminste voorstellen aandraagt. Het wensenpakket van CLO ziet hij als een aangrijppunt waar de regering mee zou kunnen werken.
“Er ontbreekt een alternatief. Ik denk dat al de vakbonden binnen Ravaksur samen moeten zitten. Zij moeten de zaken benaderen, bespreken en kijken naar alternatieven”, aldus Kensenhuis.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!