Psychiater kan genezingsduur van moordverdachte niet vaststellen

Kantonrechter Siegline Wijnhard had naar aanleiding van het pleidooi van advocaat Hedley Derby maandag op de strafzitting de psychiater uitgenodigd. Zij achtte noodzakelijk om de deskundige te horen, voordat zij vonnis velt in de moordzaak, waarbij de 33-jarige Adjako op zondag 30 augustus 2014 om het leven is gekomen. In deze strafzaak staat de verdachte Delano D. terecht. Deze verdachte heeft vanaf het prille begin toegegeven het slachtoffer van het leven te hebben beroofd aan de Kronenburgweg. Het motief in deze zaak betreft een slepende burenruzie, waarbij er sprake is geweest van diefstal. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte. De magistraat wilde weten hoe lang de genezingsduur van de verdachte zal duren. Volgens de psychiater is het een heel proces en kan hij niet precies vaststellen wanneer en hoe lang de genezingsduur zal zijn.
De advocaat is het niet eens met de vervolging. Hij is de mening toegedaan dat moord in deze zaak niet is bewezen. Volgens de familie van de verdachte hoorde Delano stemmen en kon hij ook niet slapen. De raadsman verzocht de rechter om het strafvoorstel van de vervolging niet over te nemen. Gelet op de uitkomst van de deskundigen, de psychiater en de psycholoog, verzocht de raadsman ook om de verdachte te willen ontslaan van alle rechtsvervolging. De verdachte had in een psychotische toestand gehandeld. Bovenal is er sprake van ziekelijke stoornis van zijn geestesvermogen.
Derby haalde op de afgelopen zitting aan dat verdachte zowel in het vooronderzoek als bij het onderzoek ter terechtzitting heeft toegegeven het slachtoffer met een houwer te hebben gekapt. Als gevolg van de kapverwondingen kwam het slachtoffer te overlijden. Uit het onderzoek is gebleken dat er een slepende ruzie was tussen het slachtoffer, met diens familie aan de ene kant en de verdachte aan de andere kant. Op 25 augustus 2015 is er een burenruzie geweest, waarbij partijen met wapens elkaar te lijf zijn gegaan.
De verdachte werd steeds door het slachtoffer en zijn familie beschuldigd van diefstal uit hun woning. Deze beschuldiging ontkent de verdachte met klem. Naar de mening van de raadsman is de slepende ruzie de aanleiding geweest. Volgens de verdachte had hij zich op die bewuste dag verdedigd. De verdachte had bij de rechter verklaard dat het slachtoffer hem eerst aan zijn hoofd zou hebben gekapt, waarna hij het slachtoffer zou hebben terug verwond. Als gevolg van deze kappartij raakte de verdachte in trance en was hij niet meer zichzelf en bleef hij maar inhakken op het slachtoffer. Op 24 april wordt de verdere behandeling voortgezet. Delano blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!