Kanhai acht rechter onbevoegd in diefstalzaak Argos

Advocaat Irvin Kanhai merkte maandag op dat kantonrechter Siegline Wijnhard onbevoegd moet worden verklaard op te treden in de strafzaak waarin 11 verdachten zich moeten verantwoorden. De verdediging is de mening toegedaan dat de rechter zich onbevoegd moet verklaren, omdat het Openbaar Ministerie deze zaak heeft ingediend als te zijn een feit voor het Derde Kanton, dus Wanica, terwijl dat zich in het Tweede Kanton, Paramaribo heeft voorgedaan. De raadsman verwees hieromtrent naar artikel 160 van de Grondwet. In deze wet zijn duidelijk de gebiedsindelingen in districten en ressorten aangegeven. In artikel 2 van het Wetboek voor Strafvordering staat de bevoegdheid van de rechters. Kanhai legde nader uit dat de diefstal van het bedrijf Argos zich aan de Vensurlaan heeft voltrokken en het valt in het district Paramaribo. Alle verdachten zijn door het Openbaar Ministerie gedagvaard in het derde kanton. Op basis van deze verkeerde gebiedsindeling anticipeerde de verdediging dat de behandelende rechter in deze zaak niet bevoegd is om de strafzaak verder te behandelen. Aan het elftal wordt het verwijt gemaakt dat zij tezamen en in vereniging de diefstal in de periode gelegen tussen juni tot en met juli 2016 hebben gepleegd. De magistraat heeft na het verweer van Kanhai deze strafzaak uitgesteld naar 8 mei. Op die dag zal de magistraat aangeven of Kanhai is geslaagd in zijn beroep of niet. De verdachten blijven nog aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!